— Noen kan starte butikk med alt de har stjålet fra meg, sier Løtveit og sukker.

I 12 år har han holdt til i næringsparken på Askøy. Siden den gang er det forsvunnet materialer for mange hundre tusen kroner. Nylig ble han frastjålet 23 pakker med takbelegg til en verdi av 40.000 kroner.

— Jeg er lut lei. Jeg gidder ikke lenger å anmelde sakene, for de blir uansett ikke oppklart. Politiet har ikke lenger tid til å jobbe med denne typen kriminalitet, selv om det bare er blitt verre og verre. Sakene blir bare henlagt. Ingen av mine saker er blitt oppklart, sier han.

Mellom brakkene hos Løtveit ser man spor av hærverk og innbrudd. Vinduene i lagringsteltet er klippet opp og flagrer i luften. Vinduene inn til kontoret ble tidligere i år skrudd ut. Det mangler materialer, og paller står tomme.

Mellom første halvår i 2011 og første halvår i år har grove tyverier økt med 12 prosent på landsbasis.

Spionerer

Jevnlig ser Løtveit mennesker som sniker seg rundt på arbeidsplassen hans. Han tror de er der for å planlegge og spionere.

— Neste dag ser jeg ofte at gjenstander er borte. Det er forferdelig irriterende. Det var til og med en fyr som kommenterte kameraene våre og sa de ikke var ekte. Tyvene holder kontroll på alt, sier han.

Politiet var tidligere stadig innom næringsparken for å høre hvordan det gikk. Nå er det slutt, forteller Løtveit.

— Det har de ikke lenger tid til fordi de har fått færre og færre ressurser. Det er veldig synd, men ikke politiet sin skyld, sier han.

Vanskelig å etterforske

Politioverbetjent Espen Sjøflot ved Askøy lensmannskontor kjenner til den høye andelen innbrudd og tyverier fra næringsparken på Askøy. Han tror ikke lenger man kan legge noe løst utenfor næringsbyggene uten at det er en reell fare for at det forsvinner.

— Vi må ikke være naive. Vi er blitt mer bynære her på Askøy, og vi opplever at både bander og privatpersoner kommer og stjeler på nattestid. Derfor er det viktig at de som driver i næringsparken, sikrer byggene godt og kanskje investerer i en port, sier han.

Politiet på Askøy anslår at de får mellom en og to anmeldelser i måneden på tyverier fra næringsparken. Disse er vanskelige å etterforske, derfor blir de ofte henlagt.

— Vi tar oss god tid til å søke etter spor og fingeravtrykk, men dersom personene er ukjente og ikke registrert, er det vanskelig å finne dem igjen, særlig hvis de er utenlandske. Blir de derimot tatt for stjeling en annen plass, finner vi tilbake til gamle anmeldelser og kobler personene, forteller han.

Sjøflot sier at politiet jevnlig patruljerer i næringsparken, men de skal ha maks flaks for å ta tyvene når de er på stedet.

— Det er derfor vi ønsker at de som driver næringsparken, i alle fall setter opp en port slik at det ikke blir fritt frem, sier Sjøflot.

Legger ned bedriften

Løtveit ønsker nå tips om hvem som har stjålet takbelegget hans og utlover derfor en dusør.

— Det er det eneste jeg kan gjøre. Hvis noen vet hvor takbelegget befinner seg, skal de få en dusør, sier han.

Nå legger Løtveit ned hele bedriften.

— Det er summen av alle problemene. Det blir godt å legge ned hele greien, sier han.

Sjekk ut 112 på facebook

TAR ALT: Her har tyvene skåret seg inn i oppbevaringsteltet til Rolf Løtveit. - Det er forferdelig frustrerende. De har også skrudd opp vinduene til kontoret mitt. Ingenting får stå i fred, sier han.
EIRIK BREKKE