Store og små fra det lille lokalsamfunnet i Fana stilte utenfor Gamle Rådhus da politikerne kom for å avsi dødsdommen over den 110 år gamle grendaskolen.

Det hjalp lite. Høyre, KrF og Frp stemte som varslet for nedleggelse, og har flertall i bystyret.

Neste høst må dermed elevene fra Samdalen kjøre buss i 18 minutter til Kaland skole.

Mener vedtaket er ulovlig

Et lite håp finnes fortsatt for skolen. SV varsler at de vil kreve lovlighetskontroll av vedtaket. Det betyr at Fylkesmannen skal vurdere om saksbehandlingen har fulgt lovverket. Opposisjonen mener at en skolenedleggelse må behandles som en forskrift, ikke som et budsjettvedtak.

FAU-leder ved Samdal skole, Anne Bente Totland, har derfor ikke gitt opp kampen helt.

– Vi håper at politikerne tenker bedre over konsekvensene av det de har vedtatt. Vi føler at vi ikke har nådd frem til byrådspartiene. De bare durer på, sier hun.

25 elever

Elevtallet ved grendaskolen er på 25, og da mener byrådet at det er på tide å sette strek.

– Vi vet at miljøene i slike små skoler er sårbare for konflikter og at det er vanskeligere å være annerledes. Dessuten er det god politikk å strukturere slik at mer penger brukes til undervisning og mindre til administrasjon, begrunnet Ragnhild Stolt-Nielsen (H).

Skolebyråd Tomas Moltu (KrF) innrømmet at saken var hans vanskeligste i sin tid som byråd. Han sa at det ikke bare var økonomi som talte, men at både læringsmiljø og sosialt miljø ville være bedre på Kaland skole.

Det vakte hoderysting på galleriet, blant de fremmøtte fra Samdalen.

– Skolen er ikke bare en skole. Det er kultursenteret vårt, der vi møtes. Uten den blir det lite attraktivt å bo i dalen vår, sier en av beboerne, Bjarne Fjelltveit.

Helge Skodvin