Det var søndag tidligere leder for Person— og voldsavsnittet ved Bergen politikammer, Hans Thue, bekreftet i et tv-program på TVNorge at han som etterforsker av Isdal-mysteriet samarbeidet med Overvåkingspolitiet. Han ga også uttrykk for at han fant det underlig at ikke Overvåkingspolitiet nå ville bekrefte at de var inne i bildet da den mystiske, utenlandske kvinnen ble funnet død, sterkt forbrent og med svært mange sovetabletter innabords, langt utenfor allfarvei i Isdalen ved Ulriken.

Flere henvendelser til BT

Selv om Bergens Tidende og andre aviser en rekke ganger har antydet at Overvåkingspolitiet styrte etterforskningen i 1970, og henla saken til tross for flere uavklarte spor, er det alltid blitt benektet at Overvåkingspolitiet var inne i bildet. Uttalelsene fra den tidligere så erfarne drapsetterforskeren satte derfor saken inn i et nytt lys i helgen. Og en kommentar i BT tirsdag utløste en rekke telefonhenvendelser fra folk i Bergen. Flere kunne gi detaljerte vitnebeskrivelser på at Isdals-kvinnen var observert med en mann med østeuropeisk utseende i tiden før hun ble funnet død.

Vil ikke engang si hvorfor

— Kan Overvåkingspolitiet nå bekrefte at dere visste mer om Isdals-kvinnen enn det som politiet gikk ut med i 1970?

— Vi kan ikke gi noen kommentarer om det såkalte Isdal-mysteriet, sier leder for Politiets Sikkerhetstjeneste i Hordaland (Tidligere POT), Steinar Karlsen, til Bergens Tidende.

— Kan dere i alle fall bekrefte uttalelsene fra Hans Thue om at Overvåkingspolitiet deltok under etterforskningen av det mystiske dødsfallet?

— I denne saken blir det ikke gitt noen kommentarer. Jeg kan ikke engang svare på hvorfor vi ikke kan kommentere saken om den såkalte Isdals-kvinnen, sier Karlsen.

Bergens Tidende har for flere år siden fått kopi av etterforskningsdokumentene i saken. Der står det svart på hvitt at nedskrevne avhør utført av vanlige etterforskere er sendt videre til Overvåkingspolitiet. Heller ikke disse opplysningene vil Karlsen kommentere.

Åpner for spekulasjoner

I 1970/71 konkluderte kriminalsjef Oskar Hordnes med at Isdals-kvinnen hadde tatt sitt eget liv.

Han avviste også at Overvåkingspolitiet var inne i saken. I 1991 fikk Bergens Tidende frem nye opplysninger om at en Isdals-kvinnen var blitt sett av flere sammen med en mann med østeuropeisk utseende. Det førte til ny etterforskning. Også da konkluderte politimester Oskar Hordnes med selvmord, og avviste at denne saken var en Overvåkingssak. Senere er det fremkommet mange opplysninger som kan peke i retning av at Isdals-kvinnen ble tatt av dage av utenlandske statsborgere.

— Kan Politiets Sikkerhetstjeneste forstå at svarene fra dere nå åpner for nye spekulasjoner?

— Isdal-mysteriet vil ikke bli kommentert. Og jeg vil ikke svare på hvorfor, sier Steinar Karlsen.

Foreldet i 1995

— Det er 31 år siden saken ble henlagt som selvmord. Det er syv år siden Isdal-mysteriet strafferettslig ble foreldet. Den kalde krigen er over. Berlin-muren er borte og østeuropeiske stater er blitt medlem av NATO. Er det andre land Overvåkingen ikke vil sette i et dårlig lys siden dere ikke vil snakke om denne saken?

— Ingen kommentar. Vi kan ikke kommentere denne saken. Jeg beklager, sier leder for Politiets Sikkerhetstjeneste i Hordaland, Steinar Karlsen.