Anne Håvik (38) er verken bitter eller bekymret, selv om denne høsten ble helt annerledes enn hva familien hadde sett for seg i sommer.

— Det var bra uflaks at finanskrisen kom akkurat nå. De færreste skjønte vel at det skulle bli så svart, så fort, sier 38-åringen.

Kjøpte på impuls

Det var i juni at boligdrømmen så ut til å gå i oppfyllelse. Mens de var på besøk i Sarpsborg, hos familien til samboer Gunnar Fossen Larsen (49), oppdaget de tilfeldigvis en flott, nyoppusset enebolig til salgs. Ifølge taksten var bruttoarealet på hele 492 kvadratmeter.

— Vi tenkte at «slike sjanser byr seg bare med ti års mellomrom». Man kan vel si at vi la inn bud på impuls, sier Anne.

Etter forhandlinger med selger fikk de tilslaget på 5,3 millioner kroner. Anne var på denne tiden høygravid, og overtakelsen ble avtalt til 1. oktober. Tanken var at de ville ha nok tid til å gjøre seg ferdig med barseltid og salg av eget hus i Bergen før flytting.

Dermed lå alt til rette for at familien endelig skulle gjøre alvor av snakket om å flytte fra Bergen, hvor samboeren Gunnar har bodd i over 30 år.

— En viktig årsak er at eldstesønnen Oscar på 3 1/2 år har slitt mye med øre-, nese- og halsproblemer. Vi visste at et tørrere østlandsklima ville være bra for helsen hans, forteller Anne Håvik, som selv er lege.

Les også: Det er tøffe tak

Ventet med å selge

I midten av juli kom minstemann Victor til verden. Anne, som har legejobb i Bergen kommune, var gått ut i fødselspermisjon. Samboer Gunnar, som er ingeniør og jobber med prosjektledelse, ga beskjed til arbeidsgiver om at han ikke ønsket å forlenge arbeidskontrakten på grunn av flytting.

— Vi ventet dessverre med å legge ut boligen for salg, ettersom det ikke ville være vits i å ha visninger midt i fellesferien. Vi ventet til etter skolestart, ettersom boligen passer godt for barnefamilier, sier Anne.

Første visning var 25. august. Det var omtrent samtidig som børsene verden over begynte å rase.

Vil heve kjøpet

Boligen i Kalvedalsveien har et bruttoareal på 361 kvadratmeter, og er taksert til 6,25 millioner kroner. De har fått inn bud, men de er langt lavere enn det paret er villige til å akseptere.

— I slutten av september hadde vi flere visninger uten at det kom folk. Da skjønte vi at vi måtte reversere planene.

Selv om boligen fortsatt er til salgs gjennom DnB NOR, har de lagt all aktiv markedsføring på is. Nå har samboeren funnet seg ny jobb i Bergen, mens Anne kjører legevakt på deltid for å spe på inntektene. Paret venter nå på bedre tider, og utsetter flyttingen på ubestemt tid.

For tiden jobber de med å leie ut boligen i Sarpsborg. Men det har heller ikke bare vært enkelt. Det viser seg nemlig at boligen er 93 kvadratmeter mindre enn det som var opplyst i taksten.

— Vi har forsøkt å heve kjøpet, men fått beskjed av forsikringsselskapet om at det vil være tilnærmet umulig. I dagens marked er det heller ikke mulig å selge boligen igjen, sier Anne.

Familien gikk god hjelp av banken.

Hun velger likevel å beholde troen på at alt skal ordne seg til slutt.

— Vi var i en sårbar situasjon, men vi kommer til å klare oss greit. Mange har det verre enn oss. Mye verre.

ODD E. NERBØ
ODD NERBØ