Anna kjørte en personbil som kolliderte med et vogntog på Flatøy i Nordhordland 7. april i år. Kollisjonen var kraftig. Personbilen ble fullstendig smadret. Det så stygt ut for Anna, som i hui og hast ble fraktet til akuttmottaket på Haukeland universitetssykehus.

Fant ingen store skader

— Jeg var så omtåket av smerter og sjokk at jeg ikke helt fikk med meg hvilke undersøkelser som ble gjort. Men jeg husker at jeg hadde kraftig vondt, spesielt i nakken og magen, og at jeg forklarte det for legene, sier Anna Ipatova til Bergens Tidende.

Dagen etter fikk hun den gledelige beskjeden om at ingen store skader var funnet. Alt var i orden. Hun kunne dra hjem.

— Jeg ble overrasket og glad, hadde aldri trodd at jeg skulle komme så bra fra en såpass stygg ulykke, sier Anna.

Morgenen etter ulykken ble hun utskrevet fra sykehuset.

Smertene ga seg ikke

To uker senere oppsøkte hun fastlegen sin fordi hun var bekymret for at smertene ikke ville gi seg. Spesielt nakken og ryggen var ille. Legen fant en skjev virvel som han mente en kiropraktor kunne få på rett plass igjen. Kiropraktoren stusset litt over det han fant, og henviste henne videre til røntgenundersøkelse. Da hun ble undersøkt på en privat klinikk, bad hun selv om å få tatt bilder av bekkenet, fordi hun hadde så store smerter etter ulykken. Bildene avslørte flere brudd.

— 20 minutter etter at jeg var kommet hjem fra undersøkelsen, ble jeg bedt om å komme til Haukeland med en eneste gang. Der ble jeg sendt rett til nye undersøkelser, blant annet i CT (computertomograf).

Fem brudd

Det ble funnet hele fem brudd i bekkenet, halebeinet og nedre del av ryggen. To av dem lå farlig nær spinalnerver som kunne ha ført til lammelser eller inkontinens.

— Legene virket overrasket da jeg fortalte at jeg hadde vært oppegående, riktig nok med kjempesmerter, i hele tiden etter ulykken. Med slike skader burde jeg absolutt ha vært sengeliggende.

— Det gikk også opp for meg hvor heldig jeg hadde vært som ikke bare kom fra ulykken med livet i behold, men som også hadde gått rundt i flere uker med brukne, dels løse og dels skjevt sammenvokste bein i kroppen uten at det hadde påført meg lammelser eller andre varige skader.

- Skremmende

— Akkurat det er utrolig skremmende å tenke på. Jeg grøsser når jeg tenker på hva konsekvensene kunne blitt, sier Anna Ipatova.

Fortsatt har hun smerter, som hun trolig vil måtte leve med.

— Og det er fortsatt uavklart hvilken innvirkning dette vil få på kroppen i fremtiden. Hvordan vil for eksempel bekkenet fungere dersom jeg en gang skal føde barn? Det kan ikke legene gi meg noe skikkelig svar på. Vil jeg ha kroniske smerter? spør Ipatova.

Skuffet

Anna er skuffet over at Haukeland-legene ikke klarte å oppdage skadene allerede da hun var innlagt første gang.

— Når man har vært innblandet i en så alvorlig trafikkulykke som det her var snakk om, og blir brakt til sykehus med både synlige og mulige usynlige skader, bør det jo være rutine å sjekke hele kroppen grundig, mener hun.

  • Det kan de umulig ha gjort i mitt tilfelle, mener hun.

Hun har vært i kontakt med Haukeland, men føler ikke at hun får noen respons der. Derfor har hun tatt saken opp via pasientforeningen og håper at den kan hjelpe henne.