Meldingen vil fremkalle vemod og gode minner hos tusenvis av bergensere. Alf Bøe var en sprek og inspirerende institusjon i denne byen. En påvirker og maktfaktor i den bergenske skole.

Få har som han, åpnet øyne og ører for betydningen av å holde kroppen i form. Det beste eksempelet han kunne vise til var seg selv. Den eldgamle tesen om «en sunn sjel i et sunt legeme» hadde sin flotteste representant og PR-figur i Alf Bøe.

Glimt i øyet

Entusiastisk, pedagogisk og med dette karakteristiske bergenske kjuaguttglimtet i øyet, presset han gjennom skidager på folkeskolen — for alle. Sørget for at bergens-skolene hadde obligatorisk svømmeundervisning. Frontet store linjegymnastikk-oppvisninger på Brann Stadion. Innførte tre minutters trim i klasserommet ý for åpne vinduer.

Det er ikke få i denne byen som har tøyet og bøyet mens de sang «Nisser og dverge, bygger i berge» ý ledet av Alf Bøe som var den kattemykeste og spenstigste instruktøren av dem alle.

Hvem husker vel ikke Vikings turnveteraner i 17. mai-prosesjonen - med den strammeste av dem alle i spissen - Alf Bøe. Med mørkeblå blazer, hvit turnbukse og et lite norsk flagg i hendene. Alf Bøe som i sin tid var konkurransestuper i Sydnes Sjøbad, seiler og turner.

Gull og heder

7. januar 1972 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Under Turn- og Idrettsforeningen Vikings 100 års-jubileum i 1992, ble han utnevnt til æresmedlem. I selveste Håkonshallen. Også turnerne, veteranene og livredderne i Norge har hedret ham med sine ypperste utmerkelser.

Nå er han borte. Hederskaren, folkeopplyseren, ildsjelen og entusiasten Alf Bøe. I mange år bodde han på Kleppestø med hele det bergenske panoramaet inn vinduene. Selvhjulpen i sin rødmalte hytte som nærmeste nabo til sønnen Terje.

Langt og rikt liv

Han overlevde de aller, aller fleste i sin generasjon. Minnet om den rakryggete herren vil leve lenge hos alle dem han kom i kontakt med i et langt og rikt liv. Født på loftet av jentebygningen på Christie Krybbe skole, der faren var vaktmester. Som med glimt i øget kunne mimre om den gangen han gikk på hendene - oppe på bordene mellom kaffekoppene på lærerværelset på Ny-Krohnborg skole.

«Er den mannen riktig klok?» hvinte lærerinne-kollegaene i kor, men var sikkert fryktelig imponert innerst inne.

Joda - Alf Bøe var en klok mann, som fikk leve et eksepsjonelt og positivt liv. Alltid takknemlig for sin gode helse, alltid åpen og vennlig mot sine omgivelser. Det er en livets ener som nå har gått bort.

ALF BØE er gått bort, 98 år gammel.
FOTO: KNUT STRAND