— Det er vått, men vi liker oss her. Særlig blandingen mellom det gamle og det nye, sier Rose og Alan Hayworth og skuer utover Bryggen.

Paret fra Manchester dro med «Queen Elisabeth 2» fra Southampton torsdag og ankom Bergen klokken 08 fredag morgen. Det er deres første besøk i Norge, og paret gleder seg til å se fjordene.

— Det blir ekstra spesielt siden det er skipets siste tur, sier Rose.

Skal bli hotellskip

MS «Queen Elizabeth 2» er en ubestridt legende, som har gjestet Bergen siden begynnelsen av 70-tallet. Fredag kveld la skipet ut fra byen mellom de syv fjell for aller siste gang.

I november 2008 skal skipet starte sitt nye liv i Dubai som hotellskip.

Bergen og Omland havnevesen ønsket å gjøre avreisen litt spesiell, og sørget for brassband på kaien en halv time før avgang. Sjøsprøyten og flere småbåter fulgte også skipet ut av Dokken fredag kveld.

Avhengig av turistene

— Jeg tror ikke det er grunnlag for å drive turistforretning i Bergen uten cruisetrafikken, sier Audun Viken, daglig leder i Audhild Viken AS, som har syv butikker langs Bryggen.

Butikkene hans planlegger bemanningen ut fra cruiseskipenes anløp, og de var godt besøkt da bt.no var innom fredag formiddag. Spesielt da regnet satte inn 12-tiden ble butikkene fylt opp av turister, på jakt etter suvenirer og kanskje litt varmere klær.

— Overskyet, grått og litt surt er det beste handleværet. Er det for fint, sitter turistene ute, sier Viken.

Amerikanerne bruker mest

Og det er ikke størrelsen det kommer an på. Hvem som er om bord er vel så viktig som hvor mange passasjerer som er på skipene.

— Britiske turister er for eksempel ikke blant dem som kjøper mest. Amerikanere, spanjoler og tyskere er de beste kundene, sier han.

I 2007 sto amerikanere for 16 prosent av tax free-omsetningen i Audhild Viken AS. Spanske turister fulgte like bak med 15 prosent, mens italienere og tyskere sto for henholdsvis elleve og ni prosent av omsetningen.

Ifølge Viken er de to første ukene i august toppene når det gjelder omsetning og cruisetrafikk.

259 cruiseskip, med enorme 250.000 cruiseturister, legger til kai i Bergen i år. Flest anløp er det onsdag 23. juli. Da topper det seg med syv cruiseskipsanløp i Bergen havn.

Hva betyr turistene for Bergen? Diskuter saken her.

ERLEND LANGELAND HAUGEN
ERLEND LANGELAND HAUGEN
ERLEND LANGELAND HAUGEN