Den 42 år gamle legen som jobbet i en kommune i Hordaland, er nå tiltalt for seksuelle overgrep mot fem forskjellige kvinner. To av kvinnene var under 18 år da legen skal ha begått overgrepene mot dem.

Erik Nåmdal er forsvarer for 42-åringen.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld for noen av postene i tiltalen, sier advokaten.

- Jeg var livredd og skalv

Etterforskningen startet i desember i 2009 da en av kvinnene som skal ha blitt utsatt for overgrep, meldte fra til politiet via sin mor.

I juli 2009 var hun på det lokale legekontoret fordi hun trengte behandling for halsbetennelse.

  • Jeg var livredd da hånden hans kom ned i buksen min. Jeg skalv. Han sa jeg hadde infeksjon i underlivet, sier den 22 år gamle kvinnen.

Kvinnen sier at det kom en annen mann inn på legekontoret under undersøkelsen.

  • Da virket det som legen fikk det veldig travelt og ba meg kle på seg, sier hun.

Hun sier at timen varte i 15-20 minutter.

  • Mamma ventet på meg på gangen. Da jeg kom ut turde jeg ikke si noe. Jeg tenkte: Er det jeg som er gal, eller er det han der.

22-åringen sier hun gruer seg til å se mannen i retten.

  • Men jeg ser frem til å vitne slik at han får den straffen han fortjener, sier 22-åringen.

I løpet av etterforskningen fikk politiet tak i en annen kvinne som hadde opplevd det samme. I tillegg oppdaget politiet at legen allerede hadde tre andre saker på seg hos Helsetilsynet. Disse sakene ble innlemmet i politiets samlede sak mot den nå tiltalte legen.

Hadde øreverk

En annen tenåringsjente kom til legekontoret med smerter i ørene. I dette tilfellet er legen tiltalt for å ha befølt henne på brystene, magen og på innsiden av lårene. Deretter skal han også her ha begått en handling som tilsvarer seksuell omgang.

Den tredje kvinnen 42-åringen skal ha skaffet seg seksuell omgang med, kom til legekontoret med influensa.

  • Jeg er veldig glad for at statsadvokaten nå har tatt ut tiltale i denne saken, og at jeg har blitt trodd, sier denne 32 år gamle kvinnen.

Lyn fra klar himmel

Legen er videre tiltalt for seksuell handling mot to andre kvinner. I disse sakene er skal han ha brukt mye den samme fremgangsmåten.

Carl Christian Grythe Hoff er bistandsadvokat for alle kvinnene.

  • Saken har tatt svært lang tid og har vært en stor påkjenning for mine klienter. Nå håper vi bare at saken kan få en rask avgjørelse, sier Grythe Hoff.

Rådmannen i den aktuelle kommunen sier det kom som lyn fra klar himmel da han fikk beskjed om at en av kommunens nytilsatte leger var mistenkt for overgrep.

  • En periode fryktet vi at saken var enda større og grovere enn den er, selv om den er stygg nok, sier rådmannen.

Han er glad for at kommunen har hatt gode rutiner i saken.

  • Vi har sett betydningen hvor viktig det er å ta pasienters historier på alvor, og oppfordre dem til å ta saken videre til politi og Helsetilsynet, sier rådmannen.

Den aktuelle legen har mistet autorisasjonen så lenge saken har vært under etterforskning.