Legen fikk sparken da Helse Førde oppdaget forholdene. Nå må spesialisten betale tilbake både penger hun fikk fra helseforetaket, og saksomkostningene. Helse Førde vant på alle punkter i Fjordane tingrett, skriver Firda.

Legen ledet i perioden 1999 til 2005 fem forskningsstudier for ulike legemiddelfirmaer, og mottok over 1,3 millioner i betaling. Forskningsprosjektene foregikk på sykehuset i arbeidstiden, og hun brukte både utstyret og personellet på sykehuset i arbeidet.

– Hun brukte sykehuset sine ressurser uten at det var opplyst om at firmaene betalte henne betydelige summer til hennes personlige konto. Beløp som skulle ha gått til sykehuset for å dekke ekstrautgifter som følge av studiene, sa Helse Førdes advokat Stig Gunleiksrud i retten, ifølge Firda.

I tillegg brukte hun på fire år 679.00 kroner på kongresser og kurs på Hawaii, i Canada og Mexico. I tillegg skal hun ha sendt reiseregning til Helse Førde, slik at hun fikk dobbel dekning for utgiftene.

Spesialisten må betale totalt 1,7 millioner kroner — hvorav 800.000 i saksomkostninger. Det er ennå uvisst om hun vil anke dommen.