Tyvens versjon er at han fant 81-åringens bankkort under en avis på nattbordet. Der lå også en lapp med fire tall.

— Jeg tenkte at det var bankkoden. Det viste seg å stemme. Dermed begynte hjulet å rulle, sa 33-åringen i retten i dag.

Tappet for 62.000

På noen få dager greide han å få ut kontanter og varer for over 62.000 kroner.

— Det tok litt av, sa 32-åringen om handleturen han la ut på. Uten problemer fikk han ut både tv, oppvaskmaskin og kombiskap. Og store kontantbeløp.

— Det var lite å gjøre om dagene på Haukeland. Jeg spilte stort sett på automat, forklarte 32-åringen, om hvor pengene ble av.

Han hevdet at han ikke visste at offeret i nabosengen var dødssyk.

— Jeg snakket greit med ham. Jeg vet ikke hva som feilte ham, sa 32-åringen.

Den 81 år gamle tidligere bankmannen døde to dager etter at han ble skrevet ut av sykehuset. Sønnens gjennomgang av kontoutskriftene i januar i fjor avdekket svindelen.

— Da skjønte jeg at noe var galt. Det var store pengesummer som var forsvunnet mens far var på sykehuset, forklarte sønnen Jarl Giske i retten.

Fortalte om «lege»

Han fortalte at faren ble flyttet frem og tilbake på flere avdelinger på Haukeland mens han lå der. Det gjorde mannen forvirret. 81-åringen fortalte flere historier om ting han skal ha opplevd. Historier som familien skjønte ikke stemte.

— En dag fortalte han at en lege hadde kommet og vekket ham om natten. For å sjekke om far var bevisst, skulle han fortelle bankkoden sin. Jeg tenkte ikke mer over det før jeg gikk gjennom kontoutskriften. Da skjønte jeg at det var det som hadde skjedd, sa Jarl Giske.

Verst for konen

Familien ble naturlig nok både oppgitt og irritert over det frekke tyveriet.

— Det var nok verst for min mor. Hun følte at hennes manns navn og rykte som bankmann var svekket. Det var jo ikke slik en bankmann skulle gjøre det, forklarte sønnen.

<b>FAKSIMILE:</b> BT 23. januar 2003.