–Dette er en svært alvorlig sak, og det er relevant å spørre hvordan det henger sammen at mannen fikk fortsette å jobbe som lege etter at han ble anmeldt for seksuelle overgrep, sier Rune Tjøsvoll, seniorrådgiver i Helsetilsynet i Hordaland.

Legen var i 2008 ansatt i en kommune i Rogaland.

Fire av hans kvinnelige pasienter leverte inn anmeldelser mot ham sommeren 2008. I forbindelse med legesjekk skulle legen ha befølt dem på rumpe, skritt og bryster.

I høst ble legen dømt til 120 dagers betinget fengsel av tingretten for disse overgrepene. Saken er anket. Legen har ikke erklært straffskyld.

Varslet ingen Allerede 12. juni 2008 var Helsetilsynet i Rogaland orientert om saken, viser dokumenter fra Statens helsetilsyn.

Men Helsetilsynet i Rogaland varslet ikke andre tilsynsorganer om saken. De informerte heller ikke eget sentralorgan, Statens helsetilsyn, før etter at tiltale var tatt ut mot legen 27. april 2009.

I mellomtiden hadde legen sluttet i Rogaland og flyttet til bergensområdet. I desember 2008 fikk han tilbud om jobb som fastlege i Bergen kommune. Han jobbet et halvt år i Bergen frem til legeautorisasjonen ble suspendert 30. juli 2009.

Etter det bt.no kjenner til, var Bergen kommune uvitende om at legen de tilbød jobb, var under etterforskning for en rekke seksuelle overgrep.

Helsetilsynet i Rogaland ble derimot informert den 21. januar i år om at legen hadde fått ny jobb i Bergen. Heller ikke da valgte de å informere kolleger i Bergen om saken som var under etterforskning.

Alvorlig sak Rune Tjøsvoll fikk kjennskap om saken fra Helsetilsynet i Rogaland på vårparten i år.

-Det første jeg gjorde, var å ta kontakt med Bergen kommune og orientere dem om saken. Det er de som har ansvaret for hvilke tiltak de da vil sette inn, sier Tjøsvoll.

Rådgiver Karsten Sylta behandlet personalsaken i Bergen kommunes helsevernetat. Han ønsker ikke å uttale seg om saken til bt.no.

Fylkeslege Pål Iden i Rogaland kunne ikke huske saken da bt.no snakket med ham i går ettermiddag. Han kunne heller ikke forklare hvorfor hans avdeling ventet til tiltalen ble tatt ut før Statens helsetilsyn fikk beskjed.

- Kan ha feilet -Det normale i en sånn situasjon er at hvis det er fare for pasientsikkerheten, vil vi umiddelbart kontakte Statens helsetilsyn, sier Iden.

Han vil studere forløpet i denne saken nøyere.

-Hvis vi har samlet kunnskap om at noe slikt har skjedd og ikke foretar oss noe, kan det være en feil fra vår side, sier Iden.

Legens advokat Lars Christiansen ønsket ikke å kommentere denne saken i går kveld.