Legen er i Fjordane tingrett dømt til syv måneders fengsel for uaktsomt drap med bil. Han er også dømt til tap av førerretten for alltid.

I tillegg må han betale erstatning på totalt 875.000 kroner til de etterlatte etter Anna Cieślak, som omkom i ulykken.

Frontkollisjon

Speedometeret i legens bil stoppet på 142 km/t under den voldsomme frontkollisjonen i Bryggja i Vågsøy i mars i fjor. Han var tiltalt for å ha kjørt i minst 125 km/t da han kom over i motsatt kjørefelt.

Seksbarnsmoren Cieślak, som satt i den møtende bilen, mistet livet i ulykken. Samboeren hennes ble skadet.

— Han kjørte litt på skrå og holdt seg midt i veien. Anna klarte å styre bilen litt unna. Men vi var ikke i stand til å manøvrere oss ut av det, han kjørte rett mot oss, forklarte mannen i retten.

De så bilen 200-300 meter unna første gang. Deretter kom bilen mer og mer over i deres felt, fortalte han.

— Vi rakk bare å skrike, forklarte samboeren, tydelig preget.

Retten kom frem til at tiltalte kjørte i minst 125 km/t. «Det er ingen ting som tydar på at tiltalte sin høge fart skuldast eit sjukdomsanfall, tekniske feil ved bilen eller liknande», heter det i dommen.

- Følte meg uthvilt

Prøver tatt ulykkesdagen viste utslag på flere rusgivende medikamenter i legens blod, inkludert beroligende midler som ikke skal kombineres med bilkjøring.

Retten kom til at medikamentene i blodet tilsvarte en promille på 0,5.

Legen erkjente ikke straffskyld da han forklarte seg i retten. Han var på vei fra nattevakt på sykehuset da han kolliderte.

— Jeg kjente meg frisk og uthvilt da jeg kjørte fra sykehuset, sa han i retten. Han avviste at han råkjørte.

— Kan du ha sovnet, spurte aktor.

— Nei. Jeg var ikke trøtt. Ikke det minste trøtt. Vi vet alle sammen hvordan det kjennes å sitte bak rattet og være trøtt. Sånn hadde jeg det ikke, forklarte 47-åringen.

- Store konsekvenser

Han forklarte at Cieślaks bil kom over i hans kjørefelt, og at han måtte ha trykket inn gasspedalen i panikk. Retten fester ikke lit til dette, og slår fast at det er ingen holdepunkter for at avdødes bil på noe tidspunkt har vært over midtstripen.

Retten viser til at legens uaktsomhet fikk store konsekvenser, med én drept, to skadde, og mange etterlatte.

Dommerne finner det formildende at ulykken fikk store konsekvenser også for tiltalte, og viser til at han ble livstruende skadd. I tillegg kommer den psykiske belastningen.

Retten ser bort fra forsvarerens argument om at tiltaltes psykiske tilstand er for dårlig til at han kan sone. Dommen på syv måneders fengsel er i samsvar med aktors påstand.

- Ville ha rettferdighet

De seks etterlatte barna og Cieślaks samboer ble tilkjent 125.000 kroner hver i oppreisningserstatning.

Bistandsadvokat Catharina Skage representerer Cieślaks barn. Hun har informert sine klienter på epost, men ennå ikke snakket med dem.

— Det viktige for dem var å få frem hva som var årsaksforholdet. De ville ha en slags rettferdighet, altså at tiltalte ble dømt hvis ulykken var hans skyld. Jeg synes dette er en grundig dom, der alle momenter er vurdert, sier Skage.

Tre av barna bor i USA, to i England, og én i Polen.

Legens forsvarer, advokat Paul-Inge Angelshaug, sier han og klienten er kjent med dommen, men at de ennå ikke har gått gjennom den i detalj.

— Jeg kan derfor ikke kommentere den, sier forsvareren.

DØDSULYKKE: 49 år gamle Anna Cieślak døde på ulykkesstedet ved Bryggja i Nordfjord.
Øystein Torheim