Legen i Sogn og Fjordane idømt en bot på 5000 kroner for ikke å ha etterkommet politiets pålegg om å dra hjem. Han ble imidlertid frifunnet for å ha forstyrret den alminnelige fred og orden.

Hendelsen skjedde utenfor et hotell i en kommune på Vestlandet natt til søndag 24. mars 2013.

Legen hadde vært hos en nabo og drukket noe alkohol. Han gikk fra stedet, og ved ett-tiden om natten var han utenfor et hotell i kommunen. Han ville inn på et utested, men dørvakten tok fra ham en ølboks og tømte innholdet ut.

— Tok en slurk

En politipatrulje var i nærheten og kom til. Legen reagerte på at dørvakten hadde tatt ølen hans. Han ville anmelde vakten for tyveri, ifølge dommen fra Fjordane tingrett.

Ifølge dommen ville ikke politiet ta imot anmeldelse, ettersom det ikke var lov å ta med medbrakt inn på hotellets område. Politiet forklarte at det heller ikke var lov å drikke alkohol på offentlig sted. Politiet hadde sett legen ta en slurk av ølboksen før vakten tok den fra ham. Politiet nektet å ta imot anmeldelse fra legen. De ba ham vente til mandag når han var edru.

Var ikke hissig

Politipatruljen forlot legen og gikk mot hotellresepsjonen. Legen fulgte etter. Han ville ha navn på politimennene, men de nektet å oppgi det. Ifølge dommen oppga i hvert fall en av politimennene tjenestenummeret til legen. Det heter også at legen «ga seg ikke og repeterte gang på gang at han ønsket å anmelde forholdet, og å få informasjon om hvem de var. Tiltalte var imidlertid ikke aggressiv eller hissig.»

Politifolkene forsøkte å overse legen en periode, uten at det hjalp. Til slutt kjørte patruljen legen til politistasjonen. Retten frifant legen for å ha forstyrret den alminnelige fred og orden fordi man ikke fant det bevist at noen faktisk var blitt forstyrret. Han var verken aggressiv eller uforskammet, og heller ikke høylydt.

«Nå var det nok»

Mannen ble imidlertid dømt for ikke å ha etterkommet politiets pålegg om å fjerne seg. Hans forsvarer argumenterte for at det ikke var snakk om et fullstendig pålegg, men et begynnende. Dette var ikke retten enig i.

Ifølge dommen hadde politiet flere ganger sagt fra at «nå var det nok». Retten mener politiet forsøkte å løse situasjonen. To politistudenter opplyste at de var imponert over hvor tålmodige politipatruljen var. Han er idømt en bot på 5000 kroner for ikke å ha fjernet seg etter at politiet ba ham om det. Han må også betale 2500 kroner i saksomkostninger.

BT har vært i kontakt med forsvarer, som ikke kan kommentere saken fordi han ikke har lest dommen.