— Det er svært sjelden vi tar noen for å drive piratvirksomhet, som tilhører en slik yrkes- og inntektsgruppe, sier politifullmektig Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt til BT.

Han har gitt legen et forelegg på 8000 kroner for den nattlige aktiviteten. En tydelig brydd lege har valgt å betale, for å slippe at saken får et rettslig etterspill.

— Mannen har godtatt forelegget. Dermed er saken avsluttet fra vår side. Det er ikke aktuelt å beslaglegge førerkortet til vedkommende, så lenge han bare er tatt denne ene gangen, sier Christoffersen.

Trolig ingen fersking

Politiet har derimot mistanke om at mannen kan ha drevet piratkjøring også tidligere. Det ville vært mer enn uvanlig dersom de avslørte 47-åringen på hans første nattlige kjøretur.

For politiet er det en gåte hva som fikk den godt bemidlete legen til å gjøre seg til kjeltring som piratsjåfør. Etter det BT erfarer skal den privatpraktiserende legen i fjor ha tjent godt over en halv million kroner. Han skal heller ikke ha økonomiske problemer som kan forklare hans trang til å skaffe seg ekstra inntekter.

— Denne saken er veldig spesiell, vedgår Christoffersen.

Det var natt til søndag 9. mars i år at en politipatrulje ble oppmerksom på mannens bil i Neumanns gate i Bergen sentrum. De så to personer som snakket med bilføreren, og som litt senere satte seg inn i baksetet på bilen hans.

Prøvde å lure politiet

Politiet fikk mistanke om piratkjøring og la seg på hjul. I Vestre Torggate ble bilen stoppet, og svartkjøringen avslørt.

— Si at vi er venner, at vi kjenner hverandre, skal legen ha sagt til sine to passasjerer.

Problemet var bare at de to i baksetet, en kvinne og en mann, ikke hadde en anelse om hvem sjåføren var, eller hva han het. Dermed fikk legen et betydelig forklaringsproblem når politikonstabelen banket på sideruten.

De to muntre passasjerene i baksetet var heller ikke vanskelig å få i tale for politiet. De kunne fortelle at prisen for å bli kjørt hjem var avtalt til 150 kroner. Dermed var det bare for legen å legge kortene på bordet.

— Boten mannen har fått er betydelig, noe som også er viktig dersom det skal ha allmennpreventiv virkning, sier politifullmektig Christoffersen.

- Sjokkerende

Driftssjef Jan Tennfjord i Norgestaxi tror nesten ikke hva han hører når BT forteller ham historien om legen.

— Dette var nytt og uventet, mildt sagt. De som vanligvis blir tatt, er unge menn av utenlandsk opprinnelse, sier Tennfjord.

— At en lege kan få seg til å bedrive en slik kriminell virksomhet, er sjokkerende, sier Tennfjord.

— Hadde legen henvendt seg til oss, er jeg ganske sikker på at vi skulle ha skaffet ham deltidsjobb på lovlig vis, legger Tennfjord til.

Tiden vi nå går inn i, regnes som en av høytidene for taxinæringen.

— Mai måned er en veldig god måned. Da vet vi at også piratene er aktive. Vi håper derfor at det gode samarbeidet med politiet fortsetter, sier Tennfjord.

TATT: Her i Neumanns gate tok den piratkjørende legen på sine to passasjerer. Turen varte ikke mange meter før politiet slo til, og legens nattlige virksomhet ble avslørt.

ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG