— Hvis det virkelig er slik at hun har sagt det som står i BA, ser vi svært alvorlig på det. Det er et brudd på taushetsplikten, og det skal ikke skje, sa fungerende administrerende direktør Anne Sissel Faugstad til styret i Helse Bergen i går.

Saken sto som første punkt på programmet i gårsdagens styremøte. Sykehusledelsen informerte medlemmene om uttalelsene Kristin Jordheim Bovim har gitt BA om forholdet mellom den drapssiktede 34-åringen og kvinnen som ble drept på Hylkje.

Legger seg flat

I dag må overlegen forklare seg for sine overordnede. Direktøren for psykiatrisk divisjon i Helse Bergen ønsker ikke å si noe om hvilken reaksjon hun kan vente seg.

— Hvordan dette håndteres internt, blir min sak, sier Hans Olav Instefjord.

Kristin Jordheim Bovim er avdelingsleder for psykiatrisk akuttmottak, der den drapssiktede var innlagt da han rømte. I onsdagens BA kritiserte hun politiet for å ha gjort for lite for å få rømlingen tilbake igjen. Uttalelsene hun ga ble brukt som eksempler på at politiet burde ha klart å finne ut hvor 34-åringen oppholdt seg.

Psykiatridirektøren fikk i går brevet der politiinspektør Svein Erik Krogvold går sterkt ut mot Bovim. Han har stor forståelse for at politiet reagerer.

— Jeg beklager at disse opplysningene har kommet ut, og ser alvorlig på dette. Jeg beklager spesielt dersom dette har ført til en forverret situasjon for pårørende, og om dette forstyrrer etterforskningen, sier han.

Instefjord legger til at det er absolutt krav til alle ansatte at taushetsplikten overholdes.

— Ikke minst er dette viktig at for å opprettholde og utvikle tilliten mellom de ansatte, pasientene og deres pårørende, sier han

Gikk nøye gjennom saken

Hans Olav Instefjord brukte i går formiddagen på å finlese intervjuet i onsdagens BA og gårsdagens BT, der det står om politiets sterke reaksjon på uttalelsene.

— Anser du dette som et brudd på taushetsplikten?

— Vi vil internt gå nøye gjennom disse tingene med den personen som har kommet med disse uttalelsene. Så får den gjennomgangen gi svar på spørsmålet, svarer Instefjord.

Helsetilsynet i Hordaland hadde i går ikke mottatt brevet fra politiinspektøren, men ifølge fylkeslegen vil det ikke bli opprettet en egen tilsynssak mot Kristin Jordheim Bovim.

— Vi har en tilsynssak gående rundt hele den hendelsen. Det betyr at vi ser på alle sider av saken. Hvis vi finner uttalelsene relevant, vil vi også vurdere dem, sier Helga Arianson.

Fordi Helsetilsynet nå behandler saken, ønsker hun ikke å svare på om Bovim bryter taushetsplikten med sine uttalelser.

— Men jeg kan si helt generelt at taushetsplikten er en bestemmelse som er der for å ivareta pasienten. Informasjon om pasienter, om deres private forhold, om sykdom og personlige opplysninger skal kunne gis med trygghet til helsepersonellet, sier fylkeslegen.

Drapsofferets familie vurderer nå om de skal politianmelde overlegen fordi de føler at hun har svertet den dreptes ettermæle.

— Det vil de ta endelig stilling til over helgen, opplyser bistandsadvokat Beate Hamre.

INN PÅ TEPPET: Avdelingsleder for psykiatrisk akuttmottak, Kristin Jordheim Bovim, må i dag forklare seg for sine overordnede. Foto: Marita Aarekol
Bergens Tidende