Uansett om du har en puddel, en schæfer, golden retriever eller dalmatiner, la hunden din få prøve seg som redningshund/lavinehund. I bergensområdet er det bare seks godkjente redningshunder/lavinehunder. Det er altfor lite.

Alle raser kan brukes

– Alle hunderaser kan brukes. Det er fint å kunne bruke hunden til noe samfunnsnyttig, sier Tor Monsen, distriktinstruktør i Norske Redningshunder i Hordaland.

Men dette er ikke for innemennesker og innedyr. Både lavinehund og eier må trives med å være mye ute. De firbeinte blir brukt i snøskred og annen ettersøkning i vinterfjellet.

— Å trene en lavinehund er veldig gøy, både for hunden og hundeføreren, bemerker Carl Hagevik, en av hundeførerne. Samholdet blant dem er kjempegodt. Et lite miljø som har mye gøy sammen.

En uke på vakt

Eier og hund har vakt en uke i slengen. Da blir de ringt etter hvis noe skulle skje.

— I vaktukene er sekken alltid pakket med vinterklær, førstehjelpsutstyr, nødproviant og spade, sier Arne Pettersen, en annen av hundeførerne.

— Det er i perioder veldig hektisk, og det er en av grunnene til at vi trenger flere hunder, sier Hagevik.

— Redningshunder/lavinehunder er godkjent til de er ti år. Annethvert år må hundene inn til kontroll og ny godkjenning. Og vi trenger stadig nye, konstaterer Monsen.

Lyst til å prøve?

Lavinehundene Rikke, Herman og Proffen kjenner hverandre godt.

— Det er en fordel hvis vi må rykke ut på store skred, sier Hagevik.

Interesserte hundeeiere som har lyst til å prøve hunden som redningshund, kan ta kontakt med Arne Pettersen på mobil 907 81834.

Det blir prøvedag for alle bisker på Jonshøgdi på Kvamskogen førstkommende søndag. Da vil det være erfarne lavinehundførere og instruktører til stede.

FLINKE LAVINEHUNDER: Lurer du på om hunden din egner seg som redningshund, kan du få svar på det søndag. Da inviteres alle hunder, fra pudler til dalmatinere, til en prøvedag på Kvamskogen. Fra venstre Tor Monsen med Proffen, Arne Pettersen med Rikke og Carl Hagevik med Herman.<p/>FOTO: HELGE SUNDE