Styrmann på fergen Gloppen, Sten af Geijerstam (44) forklarer:

– Hallo, ja. Det ryktes at dere gror juletrær på taket av ungdomshuset i Lavik.

– Ja, det så helt jævlig ut. Minst seksti trær vokste oppå det taket, veit du. Du kunne ikke se skogen for bare trær. Og ungdomshuset kunne du i alle fall ikke se. Jeg har sett på dem lenge og om ikke jeg akkurat gikk svanger – det blir kanskje litt feil – så har jeg i flere år hatt en idé om at de ville bli fine juletrær. Hjorten har ikke vært oppå der og spist av tuppene, vet du.

– Hadde noen plantet trærne oppå taket, kanskje?

– Nei, nei. Det var villtrær. De har vokst og grodd oppå der i tyve år.

– Hvorfor vil dere hogge dem ned akkurat nå, hvis de har stått der i tyve år?

– Det var begynnelsen på et stort rydningsprosjekt som idégruppen i Lavik har satt i gang. Det er så mye her i Lavik som er inngrodd og nedgrodd. Nå skal vi få det frem i lyset. Den gamle bispestova fra syttenhundretallet skal avdekkes. Dessuten har vi landets største blodbøk. Og landets største lønnetre. De skal også få komme til sin rett.

– Hvordan vet du at de er landets største, da?

– Der finnes ikke større. Kom til meg de som tror de har noen større. De er over førti meter høye og lønnen har en radius på åtte meter ved bakken. Men alt har vært dekket av tett krattskog. Det så ikke ut.

– Har du irritert deg over dette når du satt på fergen og så opp i lien?

– Nei da. Når jeg er ute ser jeg bare utover fjorden. Men hjemme ser jeg rett i den femte grønne veggen. Og bor jeg med Sognefjorden, så skal jeg forsyne meg se Sognefjorden.

– Hvor lenge skal rydningsprosjektet vare?

– Til vi er ferdige.

JULETRETORV: Taket på ungdomshuset har klart seg i tyve år under vekten av rundt seksti grantrær. Men innbyggerne i Lavik begynte å bli lei av å glane på skog og hugget ned tyve trær i går.
STEN AF GEIJERSTAM