Lav grunnvannstand kan true vannforsyningen, melder Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE).

Flere steder langs hele kysten fra Nordland til Sørlandet er det målt den laveste grunnvannstanden på 30 år for februar måned.

- Trenger en bløyte

  • Dette er ned mot det laveste vi har målt. Grunnvannet er ikke noe man bare fyller opp. Det må komme nedbør. Bergen trenger en bløyte, sier avdelingsdirektør Morten Johnsrud ved NVE.

Det ser ikke ut til å bli væromslag med det første, ifølge meteorologene. Om få dager går Bergen mot ny snørekord. Og snøen blir trolig liggende til langt ut i neste uke.

— Dersom det kalde været fortsetter, vil vannsituasjonen forverre seg helt til det skjer en form for vårløsning. Vi må ha seks-åtte grader slik at snøen smelter og vannet trenger ned i grunnvannssonen. Dette er langsomme prosesser, sier han.

Den lave vannstanden kan bety at gårdsbruk og husstander som forsynes fra brønner, kan gå tom for vann.

— Vis vannvett

  • Folk bør spare på vannforbruket, sier Johnsrud.

Bergen kommune oppfordrer også bergenserne til å vise vannvett.

— Det kalde og tørre vinterværet i Bergen de siste to måneder gjør at byens vannkilder er betydelig nedtappet. Lite nedbør i desember og januar, kombinert med et ekstra høyt vannforbruk, bidrar til å gjøre situasjonen bekymringsfull, sier fagdirektør Magnar Sekse ved Vann- og avløpsetaten i en pressemelding.

De siste to månedene har det falt fire ganger mindre nedbør enn det som er normalt. Det meste er snø som gir liten tilrenning til vannkilder.

Lav vannstand i Fana

Vannforbruket har i tillegg økt med 25 prosent i januar til 130 millioner liter per døgn

Fana er et av de verste områdene i landet, der grunnvannstanden ikke har vært lavere på 30 år, ifølge NVE.

På Østlandet og i deler av Nord-Norge er grunnvannstanden mer normal, selv om det finnes enkelte lokale unntak i Troms og Finnmark hvor grunnvannsstanden er lav.

Sparer du på vannet? Si din mening her.