Årsaken er visstnok at de aldrende sjimpansene ikke lenger fornøyer publikum. Derfor sendes de fem sjimpansene — Gusta, Lilly, Karel, Pedro og Soko - til Kina.

Dyrehagen har nemlig trass i gjentatte forsøk ikke klart å finne noe nytt hjem til dem i Europa. Tvangsflyttingen har vakt oppsikt i Tyskland, og tabloiden Bild har startet en kampanje for å hindre uretten.

- Stygt gjort

— Det er rett og slett ikke pent å gjøre. De er nydelige dyr selv om de ikke hopper rundt slik de pleide å gjøre. Det er forferdelig trist, sier Hannelore Dietrich (77).

Hun kjenner sjimpansene bedre enn de fleste.

Nesten hver dag i 20 år har hun stukket innom på besøk i dyrehagen.

Dyrevernaktivister er også forarget på dyrehagen. -De var søte når de var unge, men nå er de gamle og blir på hjerteløst vis sendt vekk, sier Daniela Freyer, talskvinne for organisasjonen Pro Wildlife. Ikke alle er helt enige.

— Det er en trist historie, sier bussjåfør Rainer Seibt (59) -Men på den annen side sitter jo bare sjimpansene stille uten å gjøre et døyt. Alle må jo gjøre seg fortjent til føden, påpeker Seibt.

Tilbakeviser

Den 158 år gamle dyrehagen er den eldste i Europa og gjør sitt beste for å tilbakevise påstandene om at det er sjimpansenes alder som har vært utslagsgivende. Derimot heter det at det trengs mer plass til gorillaer og pygmesjimpanser. De er livligere enn Gusta og vennene hennes. Dessuten har de nylig fått unger.

Selv om saken har vakt stor oppsikt blant Berlins menneskelige innbyggere, tok sjimpansene det hele tilsynelatende med stor ro tirsdag. 24 år gamle Gusta lå og slumret gjennom lunsjpausen. 22 år gamle Karel lå like urørlig rett ved. Ingen hektisk aktivitet for å beholde jobben med andre ord.

(NTB)

PENSJONERES: Fem sjimpanser skal førtidspensjoneres i dyrehagen i Berlin fordi de er for sidrompa og late. Det har vakt stor oppsikt, men sjimpansene selv tar det tilsynelatende med stor ro.<p/>FOTO: SCANPIX