Det syv timer lange dokumentaren som viste utsikten fra førerhuset på Bergensbanen ble en kjempesuksess. Ifølge NRK var over 1,2 millioner seere innom sendingen 27. november.

I dag la NRK ut hele togturen for nedlasting.

— Vi har fått mye positiv respons på nettet etter at vi la videoen ut. Noen mener julaften kom den 18. desember i år, sier teknologirådgiver i NRK Øyvind Solstad til bt.no.

Direktelinken til filen (bittorrent).

HD-kvalitet

Videoen som nå kan lastes ned er ikke helt lik den som ble sendt på TV. Musikk, intervjuer og videoinnslag er tatt bort. Nå vises hele turen fra ett kamera som var montert i fronten av toget.

— Vi kan ikke uten videre legge ut musikk som andre har rettigheter til. Vi ønsker også at folk som har en stor flott TV skal vi nyte togturen i HD-kvalitet. Sidekameraene som ble bruk i TV-sendingen var ikke HD-kameraer, sier Solstad.

Klipp selv

Statskanalen har også valgt å la seerne klippe og endre videoen så mye de vil. Hvis noen så vil legge ut sin egen Bergensbane-tolkning må NRKs navn, samt en lenke være med i videoen.

— Det blir spennende å se hva folk vil gjøre med den. Kanskje noen vil laste opp klipp fra hytten sin på YouTube hvis den ligger langs banen. Det er også lov for kommersielle aktører som vil bruke materialet i en reklamefilm. Men all miksing som legges ut må ha den samme lisensen. Det vil si at andre skal kunne klippe i reklamefilmen igjen, sier Solstad.

Han mener det er første gang NRK legger ut en video uten å reservere rettighetene.

Dokumentaren om den 100 år gamle banen har skapt så mye engasjement at den nå skal sendes i reprise 1. juledag.

Se utdrag fra videoen her:

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Kronglete nedlasting

For mange vil selve nedlastingen by på teknisk hodebry. En kan ikke bare trykke på en ”play”— eller ”last ned”-knapp. Teknologien som er brukt kalles bittorrent.

- Hvorfor har dere ikke gjort det lettere for folk å laste videoen ned?

— For noen år siden la vi ut en episode av serien Kodenavn Hunter for vanlig nedlasting. 150.000 stykker prøvde å laste den ned, og hele nettverket gikk i stå. Bergensbane-videoen er 7 ganger større, og det ville ikke vært mulig for serverene våre å takle all trafikken nedlastingen ville gitt, sier teknologirådgiveren.

Han innrømmer at løsningen som nå er valgt er litt nerdete, og er spent på hvor mange som prøver seg på nedlastingen.

Her er NRKs bruksanvisning

— Vi har gjort det samme med Lars Monsen-serien. 150.000 episoder ble da lastet ned som bittorrent. Det betyr at i i hvert fall 13.000-18.000 brukere sto bak nedlastningene.

Hva synes du om dokumentaren? Si din mening her

FRITT FREM: Nå kan du laste ned den 22 GB store videofilen med togturen fra Bergen til Oslo.FOTO: NRK