— Da jeg var på ferie i Afrika fikk jeg en Lucky Strike-eske. Da bestemte jeg meg for å begynne å samle, forteller Lars.

I begynnelsen gikk det litt trådt, og broren tvilte på om Lars kom til å få mer enn 20 esker. Fire år senere må han innse at han tok feil.

I kjellerstuen hjemme ligger nemlig alle eskene for anledningen sirlig plassert på to bord. På det ene bordet ligger de eksklusive 644 eskene som Lars bare har ett eksemplar av. På det andre bordet ligger 333 det finnes flere av i samlingen.

Jomfru Maria og elefanter

Noen av eskene er gamle, andre spesielle, mens atter andre er ganske vanlige.

Jomfru Maria fra Brasil ligger side om side med en gammel Nitedals-eske fra annen verdenskrig, og bortenfor den igjen ligger det en sølveske med sølvstikker i, noen fra Etiopia med eksotiske dyr på lokket og et par fra norske hotellkjeder. En av eskene inneholder fyrstikker som kan tenne dersom man skraper dem mot stein.

— Både familie og venner samler for meg. Pappa reiser en del i jobben, og tar med nye esker hjem. Alle som kommer fra Etiopia har jeg fått fra han. Jeg har også fått noen av pappas venner. Til konfirmasjonen skal jeg få en hundre år gamle eske av bestemor, forteller den ivrige samleren.

92 av eskene kjøpte han på loppemarked for den nette sum 20 kroner. Et par har han kjøpt på antikvariat, andre har han kjøpt i Brasil og noen sylinderformete esker med julemotiv stammer faktisk fra Rema 1000.

Litt glad for røykeloven

Lars har hørt om et museum i Sverige der det er 10.000 ulike fyrstikkesker, så han er langt fra ferdigsamlet ennå.

— Det er en annen i klassen min som også samler. Han har arvet en stor samling, og vi bytter en del. Men jeg bytter bare bort de eskene jeg har flere av, sier 13-åringen.

Mange av eskene stammer fra kafeer og restauranter. Men etter at røykeloven trådte i kraft, blir det færre av dem.

— Du er altså ikke så glad for den nye loven?

— Egentlig ikke. Men de eskene jeg har, blir jo mer verdifulle, så den er jo litt bra for meg likevel, sier Lars.