• Jeg skrek om hjelp og ble dratt inn i huset, sier Lars Larsson (12). Gjerningsmannen slipper straff.

12-åringen lekte «ringemus» — det vil si at man ringer på dører før man løper av gårde - sammen med jevnaldrende i Sandviken i november i fjor.

Lite visste han hva som ventet da han ringte på hos en eldre mann i strøket. Mannen hadde sett seg lei på gutter som ringte på i tide og utide.

— Han hadde gjemt seg bak en bil og hoppet frem, tok tak i skulderen min og slo meg i fjeset. Mens jeg lå på bakken, sparket han meg i magen, sier Lars.

- Hvor er logikken i at man får bot for å kjøre uten bilbelte, men ikke for å slå ned en uskyldig 12-åring? Siv Larsson, mor

Blodet sprutet

Slaget i ansiktet brakk en av jekslene i to, slik at blodet sprutet. Tre av kameratene var vitner til at mannen dro Lars inn i huset sitt ved hjelp av et halsgrep.

Også mannens partner skal ha deltatt. Gutten har forklart at hun holdt ham fast, mens mannen slo ham i ansiktet. Vennene til 12-åringen løp etter hjelp.

— De fikk tak i en person som ringte på huset. Da forklarte paret blodet med at gutten hadde falt i trappen, forteller guttens mor, Siv Larsson.

Innrømmet å ha slått

Senere skal imidlertid mannen ha innrømmet overfor moren at han ga sønnen hennes en «lusing», men at han hadde «nok penger til å betale en eventuell bot».

— Jeg ble rasende, forteller moren, som dagen etter anmeldte forholdet til politiet.

Også i avhør hos politiet har mannen innrømmet ugjerningen.

— Mannen har erkjent å ha slått, så det er ingen tvil om at det er begått et straffbart forhold her, sier politiadvokat Harald Bilberg.

Politiet har avhørt gjerningsmannen, og mener at volden er bevist. Han slipper likevel påtale, om han holder seg i skinnet de neste to årene. Årsaken er «en samlet vurdering».

- Jeg overreagerte

Ifølge egen forklaring har den eldre mannen i lang tid vært plaget av unger som ringer på døren hans og stikker av. Da han fikk tak i en av dem, slo han.

Overfor bt.no innrømmer mannen at han tok for hardt i.

— Jeg sa til politiet at jeg overreagerte, sier mannen, som ikke ønsker å stå frem med navn. Han mener likevel at han hadde god grunn til å gripe inn mot gutten.

Noen unnskyldning kommer ikke på tale. Verken den eldre mannen eller partneren hans ønsker å møte gutten for å skvære opp.

De vet ikke om Lars er blant guttene som har plaget dem tidligere.

Avviser beskyldningene

Mannen kjenner seg ikke igjen i hendelsesforløpet slik det er beskrevet i denne artikkelen. Han avviser at han har sparket eller tatt halsgrep på gutten, men erkjenner at han slo ham på kinnet slik at en melkejeksel løsnet. At blodet skal ha «sprutet», avviser han bestemt.

Samboeren skal heller ikke ha holdt gutten fast, kun tørket vekk litt blod i munnviken hans med en våt klut, ifølge mannen.

Selv om samboerparet i en lengre periode hadde vært plaget av at ungdommer ringte på dørene deres og stakk av, forsvarer ikke mannen voldshandlingen. Han sa seg i politiavhør villig til å godta en bot. Det var påtalemaktens vurdering at slik straff ikke var nødvendig.

Mannen har ikke avvist å møte gutten og hans foreldre i Konfliktrådet. Han fikk aldri tilbud om dette.

Vil klage

Mannen ble siktet for legemsfornærmelse med skadefølge, men slipper altså straff. Han sliter med alvorlige helseproblemer.

Politiadvokaten vil ikke fortelle hvilke vurderinger som ligger til grunn for påtaleunnlatelsen.

— Hvis moren er uenig i at mannen skal ha en påtaleunnlatelse, så kan hun sende inn en skriftlig klage, oppfordrer Bilberg.

Det akter Siv Larsson å gjøre.

— Hvor er logikken i at man får bot for å kjøre uten bilbelte, men ikke for å slå ned en uskyldig 12-åring? spør hun.

Preget av hendelsen

Angrepet preger fortsatt gutten.

— Han er redd når han går forbi dette huset på vei til skolen, og har angst for at noen skal komme løpende etter ham, sier Siv Larsson.

— Hvis jeg er ute og sykler og hører lyder bak meg, sykler jeg mye fortere, sier sønnen.

Hendelsen er blitt et stort samtaleemne blant klassekameratene og andre elever på Krohnengen skole.

Denne saken er endret siden den først ble publisert. Avsnittet «Avviser beskyldningene» er lagt til den originale teksten.