KARI PEDERSEN

Lærerne og foreldrene gjør nå felles sak i et forsøk på å reversere det mye omtalte toprosentskuttet.

På en pressekonferanse i går formiddag ble den videre strategien lansert. For foreldrerepresentantene er neste hjørnestein mandagens bystyremøte. Der skal politikerne få demonstrert misnøyen med konsekvensene av kuttet.

— Vi ber alle som engasjerer seg i denne saken om å stille utenfor bystyresalen klokken halv fire, sier Jorge Dahl, leder av foreldrenes arbeidsutvalg i Bergenhus.

Rapporterer til staten

Utdanningsforbundet har engasjert sine tillitsvalgte for å kartlegge hva kuttene fører til av brudd på opplæringsloven. Målet er en «svartebok» som skal overleveres Statens Utdanningskontor.

Statens Utdanningskontor skal påse at kommunene følger loven.

— Hver gang en klasse blir sendt hjem på grunn av manglende vikar, skjer det et brudd på opplæringsloven. Hver gang en fjerner timer til spesialundervisning som er anbefalt av PPT, er det et lovbrudd. Dette har vi bedt om å få rapportert på egne skjema som er sendt ut, sier Dag Utle, leder i Utdanningsforbundet.

— Tidligere skolebyråd Anne Gine Hestetun og kommunaldirektør Harald Noss understreket overfor BTs lesere i august at elever ikke skal sendes hjem. Da er det bedre å sette inn rektor som vikar eller slå sammen klasser. Hvorfor gjør ikke heller skolene det?

— Å slå sammen klasser til 46 eller 60 elever er også et lovbrudd, sier Utle.

- Ansvarsfraskrivelse

— Er det et tankekors for dere som slåss for skolen at ingen protesterer så heftig på vegne av pleietrengende eldre eller psykisk utviklingshemmede, som også blir rammet av kuttet?

— Vårt mål er å reversere hele kuttpakken, sier Helge Farestveit fra FAU i Laksevåg.

— Vår oppgave som foreldre er dessuten å påpeke konsekvensene for skolen. Vi kan ikke ta ansvar for kommunens budsjett. Når Ap etterlyser konstruktive løsninger fra oss, er det ansvarsfraskrivelse, sier Jorge Dahl.

— Man kan ikke sette svake grupper opp mot hverandre på denne måten, sier Grethe Myking fra FAU i Åsane.

I går fikk politikerne dessuten karakter fra foreldrene. Bakgrunnen var onsdagens møte mellom foreldrerepresentantene og partiene i bystyret.

Ikke uventet lød bedømmelsen på strykkarakter for byrådspartiene. Høyre måtte tåle kritikk for å være unnvikende, mens Venstres Geir Kjell Andersland fikk ros fordi han nå er villig til å omgjøre det vedtaket Venstre støttet i juni.

FELLES SAK: Utdanningsforbundets Dag Utle (t.v.) og foreldrerepresentant Helge Farestveit står sammen for å omgjøre vedtaket om to prosents kutt.
Foto: Roar Christiansen