• Det er svært uheldig for gutters utvikling når de vokser opp fullstendig uten gode mannlige rollemodeller, mener leder Helga Hjetland i Utdanningsforbundet. Men Christian Becks kopling av problemet med ADHD har hun lite til overs for.

— En slik påstand høres ganske tullete ut. Jeg tviler på at han sitter på forskningsresultater som kan underbygge det, sier Hjetland til Bergens Tidende.

Den nye lærerorganisasjonen er svært betenkt over den enorme mangelen på mannlige lærere og førskolelærere. Hjetland mener lavt lønnsnivå og dårlige karriereutviklingsmuligheter må ta skylden.

— Vi klarer aldri å tiltrekke oss menn hvis ikke lærerlønningene blir hevet til et konkurransedyktig nivå. Nå har vi en lønn som det er nesten umulig å forsørge en familie på, hevder Hjetland.

Hun peker videre på de svært begrensete mulighetene lærerne har for videreutdanning og avansement.

— All faglig utvikling er nå prisgitt den enkelte lærers idealisme. De må selv dekke kostnadene hvis de ønsker å videreutdanne seg, sier Hjetland.

Likevel håper hun at det finnes noen unge menn som fortsatt tar sjansen på å tre inn i lærerstanden.

— Vi ønsker dem hjertelig velkommen. Menn kan tross alt kommunisere med både gutter og jenter på en helt annen måte enn oss kvinner, sier Hjetland.

MENN ER ØNSKET: Helga Hjetland håper fortsatt det finnes menn som tar sjansen på å tre inn i lærerstanden.
Arkivfoto: Per-Svein Reed