Rektor Per Morten Nordbotn er ikke den minst selvironiske og opptrer i en rekke forskjellige roller i forestillingen «Hvordan løfter en egentlig en lærer?» Som flykaptein Bamsemumsen åpner han forestillingen og er både trøndersk kantinedame og konferansier for oppvisning av lærer— og elevmoter de siste tiårene.

På moteoppvisningen møter vi både den tilknappe tysklærer fra 1960-årene og den sensuelle fransklærer fra 1970-tallet.

Lærernes manglende evne til å få tekniske hjelpemidler som overhead til å fungere blir trukket frem. Som så ofte ellers er det i slike situasjoner at elevene må komme lærerne til unnsetning.

25-årsjubileum

Bakgrunnen for revyen er at Fyllingsdalen videregående skole i år feirer 25-årsjubileum.

— For et år siden begynte noen av de ansatte å snakke om at vi skulle laget en revyforestilling i forbindelse med jubileet. Men først etter sommerferien ble det fart i planene, forteller Anita Hopland. Til vanlig er hun lærer i spansk og engelsk. Men i disse revytider er hun kostymesjef, billettansvarlig og sjauer.

Som billettansvarlig kan hun glede seg over at begge de to oppsatte forestillingene mandag og tirsdag denne uken ble utsolgt. Elever, foreldre og kolleger rev bort de 700 billettene og det gjør at revyen går i balanse økonomisk.

Elevimitasjoner

Om den elleville revyen går i balanse kunstnerisk sett er en helt annen sak. Elevene får sitt. De er gjenstand for mange herlige imitasjoner. Elevopptaket etter reglene om fritt skolevalg blir gjennomført som en idol-konkurranse. At skolen er pålagt å bruke nynorsk, gjør ikke situasjonen noe enklere for de involverte.

Også topppolitikere får sitt, som gjennom en lærers hjertesukk: «så kom det en ny statsråd som heller ikke vet hva som skjer i skolen».

Men selvironien er det likevel mest av.

Teambygging

Rolf Eriksen er dramalærer på skolen og er i tillegg til to andre dramalærere de eneste profesjonelle på dette feltet. Resten er amatører i revybransjen.

— Arbeidet med revyen er blitt en skikkelig teambuilding. Læreren og de ansatte har lært hverandre å kjenne på helt nye måter, sier Rolf Eriksen.

Anita Hopland er overbevist om at akkurat det vil gjøre dem til bedre lærere.

— Når en slik felles satsing skaper et bedre samhold i et kollegium på en skole, er det naturlig å tenke at det vil få positive følger for hele skolemiljøet, sier hun.

IRONI OG SELVIRONI: Elevene får sitt pass påskrevet gjennom herlige imitasjoner. Men aller mest kaster lærerne selvironniens lys over seg selv i Fyllingsdalen videregående skoles jubileumsrevy. FOTO: ARNE NILSEN
Arne Nilsen