— Jeg trodde jeg hadde 2,1 millioner kroner i gjeld, og så var den bare på 150.000. Det er jo litt forskjell det, humrer en kar på første benk.

— Men du opplevde det positivt og fikk lyst til å prøve å gjøre opp for deg?

— Ja, jøss. Jeg har i alle falle en liten mulighet. Det hadde jeg ikke hatt med 2,1 millioner.

Ut til gjeldsfengsel

Bak tykke murer og låste dører er BT invitert med på en undervisning utenom det vanlige. Inne i det lille klasserommet på avdeling B sitter fem karer foran hver sin pc. De er godt i gang med et 40 timers kurs i økonomi. Lærer og arkitekt bak opplegget er drapsdømte Stian Lorentzen.

— Vi sitter i fengsel nå, og mange av oss kommer ut til noe som kanskje er like ille. Et gjeldsfengsel som kan virke umulig å komme ut av, forteller Stian.

Med ringpermen under armen står han fremst i klasserommet, struttende av pågangsmot. Stian er et eksempel på en innsatt som har fått noe positivt ut av oppholdet bak murene, og som nå vil dele det med sine medfanger.

Stian har laget et grundig opplegg for elevene. Temaet i dag er gjeld. Elvene får svar på praktiske spørsmål, hvor de skal henvende seg, rettigheter de har og hvordan de fyller ut skjemaer. Det handler om å ta kontroll. Selv.

— Her sitter det mange som bare har opplevd motgang. De orker ikke prøve å ordne opp i det økonomiske kaoset når de kommer ut, ganske enkelt fordi de ikke vet hva de skal gjøre, sier Stian.

Selvlært lærer

— Når inkassokravene flyter over i postkassen, og jeg vet at det sitter noen og tjener penger på at jeg har det jævlig, da går det som regel til helvete, bryter en av elevene inn.

Stian nikker.

— Det er nettopp det vi skal prøve å unngå. Får dere vite hvilke retter dere har og hvordan dere skal gå frem, så er det mye dere kan gjøre selv for å holde hissige kreditorer på avstand, forteller Stian.

Han har peiling på temaet. Mye takket være iherdige studier de siste årene. I fjor kunne BT fortelle om tromsøværingen som hadde oppnådd strålende resultat på sin juseksamen bak murene. Uten å ha vært på en eneste forelesning.

Kunnskapen har han brukt til å lage sitt eget studieopplegg. Økonomi og gjeld handler mye om å kjenne lover og regler.

— Hver innsatt har sin kontaktperson i fengselet. Det er begrenset hva denne vet, og utenfor murene er det ingen som stiller opp for deg. Derfor må hver og en ta ansvaret selv, tror Stian.

- Gir god følelse

— Opplevelsen av få til noe, at man greier å gjøre noe selv, det er det vi ønsker å få frem. Slik som du som trodde du hadde 2,1 millioner i gjeld, og så var den på bare 150.000, sier Stian og peker på eleven på fremste benk.

— Den oversikten fikk vi ut ved å sende brevene til de rette stedene.

For Stian betyr undervisningen mye også rent personlig.

— Dette er min måte å overleve på bak murene. Det gir meg mye som menneske. Faktisk lærer jeg bedre selv av å være lærer for andre, sier Stian etter at dagens to timers økt er over. Han har ikke en krone for å undervise de andre.

Mandag er det på'an igjen, og snart står et nytt tema på timeplanen.

— Kurs i forvaltningsloven er det neste vi skal ha. Da skal de innsatte få en innføring i retter og muligheter de har, hvor de skal søke og hvor de skal klage. Det er mye av det samme lovverket som møter oss når vi slipper ut, sier Stian Lorentzen.

<b>POSITIVT</b><b>:</b> Jussprofessor Johan Giertsen (t.v.) og fengselsdirektør Ketil Schreiner Evjen er imponert over det Stian Lorentzen har fått til. FOTO: TOR HØVIK.