I juni i fjor stoppet tollerne en 21 år gammel nigeriansk kvinne med falske papirer. Hun sa hun skulle til Norge for å besøke familie og for å kjøpe fisk.

Politiets etterforskning avdekket at kvinnen hadde blitt rekruttert som prostituert i Nigeria og sendt til flere byer i Europa hvor hun hadde blitt truet til prostitusjon. Neste stopp på ferden skulle være Bergen og senere Oslo.

Trodde på barnehagejob

Kontaktpersonen i Norge skulle være en lektor fra Oslo.

Mannen har jobbet i flere år som lektor på videregående skoler på Østlandet. Nå er han dømt for menneskehandel.

Sammen med en nigeriansk kvinne er familiefaren dømt til ett år og fire måneder i fengsel for å ha medvirket til menneskehandel overfor en annen nigeriansk kvinne.

Ikke formildende

Offeret kunne i retten forklare hvordan hun hadde trodd hun skulle komme til Europa for å jobbe i barnehage eller på et supermarked. I stedet fikk hun utdelt kondomer og beskjed om å prostituere seg på gaten.

Kvinnen har i retten forklart seg om trusler mot seg selv og familien i Nigeria. Hun har forklart hvordan hun måtte jobbe dag og natt for å betale tilbake gjeld til bakmenn i Nigeria. Hun har også vært utsatt for voodoo-seremonier, som har skapt mye frykt.

Verken lektoren eller hans nigerianske medtiltalte erkjente straffskyld da saken var oppe i Bergen tingrett i slutten av november.

Retten har likevel dømt begge to for medvirkning til menneskehandel på grunn av beviser som ble lagt frem av politiet.

Overfor lektoren mener retten det ikke er noen formildende omstendigheter. Han har kjent godt til forholdene de nigerianske kvinnene har levd under i Oslo.

Den tiltalte nigerianske kvinnen ser retten litt mildere på, siden hun selv kan ha blitt utsatt for menneskehandel for noen år siden. Derfor får ikke hun noen lengre straff enn lektoren, selv om hun har vært mer involvert i saken enn ham.

Hemmelig adresse

Offeret i saken bor nå på hemmelig adresse i Norge og får nå hjelp til å etablere seg på nytt under full beskyttelse.

Hun takker det norske politiet for å ha gitt henne en ny start i livet og for å ha reddet henne fra et liv i prostitusjon.

Dommen er den niende dommen for menneskehandel i Bergen siden lovverket kom i 2006. På landsbasis er det nå 14 domfellelser.