Fjellanger Hundeskole på Os har drevet opplæring av hunder og deres eiere siden 1988. Nylig flyttet skolen til Titlestadveien på Stend.

Der har skolen flyttet inn i en stor driftsbygning med oppvarmet hall og tjenlige kurslokaler. Utendørs har hunder og mennesker en stor hestebane og fine skogsveier i naturskjønne omgivelser til disposisjon. Ikke mindre enn 11 instruktører er klare til å ta imot de rundt 600 kursdeltakerne som hvert år er innom hundeskolen.

Daglig leder Maj-Brit Iden og skoleeier Rune Fjellanger forteller til Bysidene at skolen er flyttet fra Os fordi det var behov for å komme nærmere Bergen.

Nærmere Bergen

— Rundt åtti prosent av kundene bor i Bergen, derfor er det naturlig å søke nærmere byen. Dessuten trengte vi bedre kurslokaler enn vi hadde på Os. Anlegget på Os vil nå bare bli brukt til de mange søkshundprosjektene vi er i gang med, sier Fjellanger. BT hadde nylig omtale av de avanserte oppgavene Fjellangers hunder er i ferd med å påta seg - blant annet minesøk i Bosnia, utført fra et spesialbygget lokale på Os!

— Hundeskolen tilbyr et bredt spekter av undervisning, forteller daglig leder Maj-Brit Iden.

— Vi har kurs for valper, unghunder, jakthunder, lydighetstrening, brukshundtrening og klikkerkurs. Det går ut på å lære hunden øvelser gjennom å belønne og forme naturlig atferd, forteller hun.

Individuell trening

— I slutten av måneden starter vi et ettårig kurs for hundeinstruktører. Vi har tilbud for folk som vil ha individuell trening med hunden i spesielle ferdigheter som innkalling, apportering eller søk. Noen har hunder med problematferd, og vi kan gi dem individuell trening. Nytt i år er at vi skal starte et før-kjøp-av-hund-kurs. Dette er myntet på folk som aldri har hatt hund. De kan trenge å få en innføring i hva man gir seg i kast med når man kjøper hund - hvilket ansvar man påtar seg, valg av hunderase og krav til oppfølging av hunden blant annet, sier Iden.

Tidlig krøkes

— Tidligere la vi hovedvekt på å starte med unghundkurs. Men vi har innsett at det er ønskelig å starte formingen av hundens atferd mens den er valp, sier Fjellanger.

— Da forebygger vi problemer. Da unngår vi at de i ettertid må bruke mye tid og krefter på å få bort uønsket atferd. Vi legger vekt på at valpene skal kunne gå løs sammen med andre valper. Det lærer de mye av. Valpekursene er blitt de mest etterspurte. Disse kursene går over åtte kvelder, fordelt på tre måneder, sier Fjellanger.

Familiedag i morgen

Søndag blir det arrangert familiedag for å markere åpningen av den nye hundeskolen på Stend. Da blir det ulike oppvisninger av hunders ferdigheter, blant annet agility og lydighet. Det legges opp til aktiv medvirkning av barn med hunder. Enkle konkurranser for barn skal gi premier til alle som deltar. Rune Fjellanger skal demonstrere ferdighetene til noen av de avanserte søkshundene hans. Det blir også anledning til å få en innføring i pelsstell av hunder. Hundeklubber og dyrebutikker vil ha stands.

VALPEKURS: Liten og stor på valpekurset på den nye hundeskolen på Stend.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN