• Poenget er at barna skal få lære noe jeg selv aldri fikk lære som liten. Dette handler nemlig først og fremst om å lære å se det vi virkelig ser.

Billedkunstneren Rannveig Barstad fra Bergen får den ene klappen på skulderen etter den andre. Foreldre i Brattlienområdet på Fjellsiden kan ikke få fullrost henne godt nok, der de møter på en meget spesiell vernissasje tidlig i går kveld.

Kunstnerne er mellom fem og 10 år. Siden januar har de lært å se det de virkelig ser. Og gjengitt sine syn med pensel eller blyant. De har også lært å lage papir, og uttrykke seg også på den måten.

— Dessuten kan vi hele fargesirkelen, betror Erlend Hjortland Sandøy (8) Bergens Tidende, og sier at vi har minst fem millioner farger, men at noen få av dem er primærfarger, og at det er mulig å lage sin egen svartfarge.

Mye talent, men hva så...

— Det handler om å ta barn på alvor, fortsetter den voksne billedkunstneren når foreldre antyder at ungene har forandret seg etter at de begynte på tegne- og malekurs i Brattlien.

— Snakke til dem og vise dem at en strek ikke bare er en strek. Du aner ikke hvor mye talent jeg ser komme frem, sier hun.

— Hva skjer med talentene etter at de har passert 10, og er for gamle til din skole?

Rannveig Barstad ser seg rundt, ser sint ut et lite øyeblikk, og skal liksom til å hogge til mot noen. Så tenker hun seg om litt, og sier:

— Her i Bergen er det dessverre ikke mange alternativer for dem som vil fortsette med å skape etter at de er over 10 år. Egentlig er det vel bare private alternativer. Oppsøke noen som kan lære dem mer, sier hun.

— Vanskelig å fylle opp kursene for dem mellom fem og 10?

— Nei, her er det alltid fullt. Her er det alltid skaperglede, smiler hun, og får flere spørsmål om når hun tar opp nye elever. For i går var det siste kurset slutt. Det var derfor det var vernissasje i Brattlien. Den eneste i Bergen på en mandag.

KUNSTNERE: Når den store kunstneren, Rannveig Barstad, snakker, er selv små kunstnere stille. For Rannveig sier alltid noe nyttig om det å male, og sånt. Bare spør Erlend Hjortland Sandøy (t.v.), Hedda Halvorsen Bærland og Mathea Knutsen.<br/>Foto: VEGAR VALDE