Lørdag overtok Raa (39) McDonald's-restauranten på Torgallmenningen fra Jostein Vindenes. Dermed blir han eier av sin fjerde McDonald's-restaurant, en restaurant som også er en av de største i kjeden.

Til sammen selger Raa burgere og annen hurtigmat for rundt 65 millioner kroner i året, og har rundt 150 personer på lønningslisten. Det gjør ham også til en av de største restauranteierne i McDonald's-kjeden i Norge.

Startet som ansatt

Raa har vokst raskt. I fjor kjøpte han McDonald's-restaurantene i Oasen og Vestkanten. Fra før eide han restauranten på Bryggesporen i Bergen sentrum.

Raa startet burgerkarrieren 23 år gammel som ansatt da Jostein Vindenes solgte seg ut av møbelbransjen og satset på burgere i 1991. Han har vært restaurantsjef og driftssjef. De siste fem årene har han drevet for seg selv.

Trapper ned

Etter eierskiftet på Torgallmenningen sitter Jostein Vindenes igjen med to McDonald's-restauranter, hvorav den ene, ved kjøpesenteret Lagunen i Fana, er Norges største.

Vindenes (64) har vært Bergens burgerkonge i flere år, og også en av McDonald's-kjeden største franchiestagere. Salget på Torgallmenningen gjør han for å trappe litt ned, sier han.

Raa og Vindenes vil ikke si noe om kjøpesummen.

Smell i 2006

Både Vindenes og Raa slet med hamburgerne i 2006. Begge hadde en kraftig nedgang i inntjening siden 2004.

Raas selskap Rama hadde 11 millioner i driftsinntekter og fikk 38.000 kroner i minus

Vindenes selskaper, Sivi og Kiwi, hadde til sammen cirka 53 millioner kroner i driftsinntekter og cirka 250.000 kroner i overskudd før skatt.

Begge har samme forklaring på hva som skjedde: McDonald's slet med omdømmet på maten og kundene sviktet.

Mer salat, større variasjon og større oppmerksomhet fra kjedens side på innholdet i maten har snudd trenden.

I år hadde Vindenes to selskaper et overskudd på cirka fem millioner kroner, Rama cirka en millioner kroner.

NY BURGERKONGE: Johan Petter Raa (foran) kjøper McDonald's på Torgallmenningen fra Jostein Vindenes (til høyre).
Valde, Vegar