• Jeg padlet for livet, sier Stian Bendiksen. Torsdag ettermiddag kjempet lærdølen mot havet da "Stålegg Senior" forliste.

Stian synes han var heldig med utfallet av kampen mot Norskehavet.

— Det var ikke så veldig dramatisk for meg. Jeg var annenmann opp på skjæret og lå bare fem minutter i havet før jeg kom meg opp på skjæret.

De fem minuttene i sjøen tok likevel på. Det var grov sjø og Stian ble dratt ned i havet flere ganger. Kastet mot skjæret og dratt under vann - lenge.

— Jeg fikk veldig god hjelp av bølgene og ble nærmest skjøvet opp på skjæret, forteller Stian. Utslitt, men i trygghet ble han sittende og hive etter pusten.

— Jeg var helt utkjørt etter alle turene under vann. Det eneste jeg kunne gjøre var å gispe etter luft.

På torskefiske

Stian Bendiksen er fisker og har vært på båt i over tre år. I september mønstret han på "Stålegg Senior". Autolinebåten skulle nordover på torskefiske da den forliste.

— Båten var i veldig god stand, forteller Stian. - I tillegg er det en veldig stor båt, så du tenker heller ikke på at den kan forlise. Jeg har tatt sikkerhetskurset for fiskere. Der trener vi på slike situasjoner, men det er sånt du tror du ikke får bruk for.

Da hoppet vi

Stian lå og sov da motoren på »Stålegg Senior» stoppet. Da han kom opp på broen, hadde skipper Kenneth Beitveit allerede sendt ut nødsignal.

— Kenneth regnet ut at vi hadde 20 minutter på oss fra motoren stoppet før vi kom til å reke helt inn til land. Vi fikk på oss redningsdraktene, men det var ingen av oss som trodde vi måtte hoppe i sjøen. Vi håpet i det lengste at det skulle gå bra, understreker Stian.

Da Stålegg Senior traff et skjær, endret situasjonen seg dramatisk. Fartøyet ble presset opp mot skjæret og begynt å legge seg over på siden.

— Båten la seg veldig hardt over og vi var redd for at båten skulle velte. Da hoppet vi, forteller Stian.

Utrolig

— Vi er tatt godt imot her i Brønnøysund, og det var et utrolig mannskap som sto på for å hjelpe oss, forteller Stian.

Fredag hadde mannskapet møte med lensmann, lege og prest. En av skipskameratene omkom. Kokken Johan Volle klarte ikke kampen mot bølgene. I tillegg er fem av skipskameratene innlagt på Helgelandssykehuset i Sandnessjøen.

— Vi seks som er igjen i Brønnøysund har det bra. Vi er litt forslåtte. Det er alt, sier Stian.

Da "Stålegg Senior" forliste, gikk også familierederiet Beitveit Havfiske AS under. "Stålegg Senior" var deres eneste båt.

— Tre mann fra familien jobbet om bord og var med da vi forliste. Skipperen er en av dem og han ligger ennå på sykehuset, forteller Stian.

— De har bare en båt og den er jo vekk nå, legger han til.

GIKK PÅ SKJÆR: Mesteparten av fisketråleren lå under vann da redningshelikopteret kom til stedet.
Foto: 330-skvadron, Ørland