Kaoset omkring ortopedikirurgen Truls Jellestad rammer nå pasientene med full styrke, selv om Helse Vest har forsikret at det ikke skal skje.

I går var alle operasjoner ved ortopediklinikken ved Lærdal sjukehus avlyst. Det samme vil være tilfelle i dag. Fem pasienter er foreløpig rammet. Når aktiviteten vil være på skinner igjen, og hvilket omfang den vil få, er uklart.

– Jeg synes det er direkte tragisk at denne krangelen skal gå ut over oss pasienter, sier Marianne Lønne til BT.

I går skulle hun ha ligget på operasjonsbordet i Lærdal og våknet opp med nytt kne. I helgen fikk hun telefon fra Lærdal om at operasjonen hennes var utsatt. I stedet måtte hun av gårde til fysioterapi i Bergen.

– Nå aner jeg ikke hvordan det kommer til å gå.

Førsteklasses

Marianne Lønne har fått behandling ved Lærdalsklinikken før. I april i år fikk hun operert menisken der, og var storfornøyd med behandlingen.

Hun har vært innom flere sykehus tidligere, og har ikke bare hatt gode erfaringer. Men Lærdal var en positiv overraskelse.

– Jeg fikk anbefalt denne legen og denne klinikken av noen som hadde vært der. Derfor søkte jeg meg til Lærdal, og det har jeg ikke angret på. Behandlingen var bare helt førsteklasses, sier Lønne.

Dette var for et halvt år siden. Da Marianne fikk beskjed om at hun nok trengte et nytt kne, var hun ikke i tvil om at denne operasjonen også skulle foregå i Lærdal. Derfor var det litt av et sjokk å oppdage at inngrepet ble avlyst i siste liten.

Fortere på beina

Pekka Mykkeltvedt, Mariannes fysioterapeut, har hatt mange ortopediske pasienter fra Lærdal til behandling.

– Det man kan si om dem, er at alle uten unntak er fornøyde med behandlingen de har fått. Det er også en klar tendens til at de som ha fått operasjoner der, kommer seg fortere på beina og er raskere til å gjenvinne bevegeligheten enn andre ortopedipasienter, sier Mykkeltvedt.

– Det er et godt tilbud, og det vil være synd om det skulle forsvinne eller bli redusert, sier han.

MÅ FORTSATT SLITE: Marianne Lønne må fortsatt slite med sitt dårlige venstrekne. Det nye kneet skulle ha vært på plass i går, men krangel om utstyr og innkjøp i Lærdal satte en effektiv stopper for det.
Arne Nilsen