Årets program for Åsane Kulturfestival er så godt som i havn. Den evigvarende ildsjelen og pådriveren for det som er blitt en velrenommert kulturbegivenhet, Jan Spjeldnæs, er storfornøyd med det han kaller et svært så variert og kvalitativt arrangement.

Fjorårets kulturfestival bar preg av gode forberedelser, og det er satsingen fra ungdommens side som imponerte Spjeldnæs aller mest. Åsane ungdomsråd fikk frie tøyler til å arrangere sin egen festdag i Åsatun. Samarbeidet med ungdomslaget ble en kjempesuksess, og til tross for økonomiske store utfordringer, fikk man på plass en strålende kveld for de unge i bydelen.

Dette arbeidet imponerte som sagt Spjeldnæs og inspirerte ungdommene selv så mye at det i år blir dobbelt så festlig å være ungdom i Åsane under festivalen.

– Ungdommen ønsker i år å satse dobbelt, og de får ikke bare holde eget arrangement én kveld, men to dager. I tillegg får de mer plass. I fjor var arrangementet i Åsatun. I år blir det Åsanehallen. Der er det plass til en hel haug med musikkelskende ungdommer, sier han til Åsane Tidende.

–Mer rutinerte

I år er det Ungdomsrådet som alene skal stå for arrangementet, noe Spjeldnæs tror de vil klare med glans.

– Tidligere har det vært slik at ungdommene har kommet og gått i Ungdomsrådet. Når slike arrangementer har dukket opp, har de vært helt ferske. Så har medlemmene blitt utskiftet til neste arrangement, slik at også de har vært like ferske, og gjort de samme feilene. I år har fem av de elleve i Ungdomsrådet rutine fra fjoråret, mens seks er nye og blir de bærende krefter neste år. Dette gir større trygghet for gode resultater, og jeg er helt sikker på at de kommer til å få til et kjempearrangement, sier han.

Kvalitetsjazz

Og ungdomssatsingen er ikke det eneste som holder Jan Spjeldnæs i godt humør om dagen. Resten av programmet for den 10 dager lange festivalen i Åsane er ifølge ham svært så godt. Blant annet byr Åsane Kulturfestival i år på teater som holder høy nasjonal klasse. Stykket er velkjent for de aller fleste, nemlig Ludvig Holbergs Jeppe paa Bierget.

– Dette er et stykke jeg selv har sett flere ganger, og her skal det spilles med Frode Rasmussen i hovedrollen. Jeg har ikke sett ham som Jeppe før, men med bakgrunn i gode kritikker kan jeg anbefale dette for alle. Virkelig festlig, sier han.

I tillegg til teater, har åsabuene en rekke musikalske godbiter å se fram til. En stor høydare, vil ifølge Spjeldnæs finne sted i Eidsvåg kirke torsdag 25. oktober. Da blir det nemlig jazz på høyt plan.

– Dette er en konsert jeg ser veldig fram til. Dag Arnesens jazztrio har fått storartet kritikk landet over med ”Norwegian Songs”, og holder svært høyt nivå. Dette blir flott musikk, og kirken er et bra konsertsted. Selv om det vil bli god plass, tror jeg ikke det vil bli vanskelig å selge ut alle disse billettene, sier han videre.

Dans og priser

Allerede nå kan en besøke Åsane Kulturfestivals hjemmesider, aasanekulturfestival.no, og sjekke ut deler av programmet. Alt er ikke på plass, men mange smakebiter av hva en kan vente seg, finnes her. Jan Spjeldnæs forklarer at mange av de tradisjonelle arrangementene også i år vil stå på programmet, deriblant åpningsshowet.

– I år vil dette bli holdt på Salhus. De skal holde en flott revy, som kun vil bli spilt én gang, så vidt jeg vet. Det blir en skikkelig festaften, der vi i tillegg til revyen, får være med på utdelingen av kulturprisene i Åsane. Etter dette, blir det servering, og Løen Storband spiller til dans, forteller Spjeldnæs.

Åpningen av årets kulturfestival finner sted på Åsane Senter Lørdag 20. oktober.

Se program og informasjon om Åsane Kulturfestival på deres hjemmesider.

Mer info om Åsane ungdomsråd.

UNGDOM: Jan Spjeldnæs ser sine egne begrensninger, og overlater ansvaret for ungdommeligheter til ungdommen selv. ¿ De kommer til å fikse dette strålende, sier han.
Andreas Isaksen