HEGE PAULSENARNE HOFSETH

Bergenserne trenger ikke å bli fornærmet av det nye bachelorprogrammet i retorikk som tilbys fra høsten av. Det er nemlig ikke bergensernes manglende taleevner som er grunnen til at universitetet har valgt å starte det nye programmet.

— Bergen er Norges retoriske hovedstad. Byen har fostret eminente retorikere som Ludvig Holberg, C.J. Hambro og Christian Michelsen, og har et av Norges beste fagmiljø for retorikk. Derfor bør retorikk være et selvsagt fag på byens universitet, sier danske Jens E. Kjeldsen. Han er forsker ved institutt for informasjons- og medievitenskap og har vært med på å utvikle det nye studieprogrammet.

Debattvinner

Programmet er et samarbeid mellom flere seksjoner og institutt ved universitetet. Studentene kurses blant annet i klassisk retorikk, medieretorikk, nordisk retorikk og visuell retorikk. Kjeldsen tror retorikkstudentene vil være attraktive på arbeidsmarkedet etter endt utdannelse, og sier at utdannelsen kan brukes i informasjons- og kommunikasjonsarbeid, undervisning, reklame og journalistikk.

— Er man en fryktet samtalepartner og skodd til å vinne enhver debatt med bachelor i retorikk?

— He he. Det kan jeg ikke love. Men jeg kan love at studentene skal lære mye om hvordan mennesker overtaler hverandre. Jeg skal ikke utelukke at de kan gå seirende ut av flere debatter enn før, sier Kjeldsen.

Sondre og Erna

Jens E. Kjeldsen har jobbet med retorikk i nærmere 15 år. Han gir bergensere ståkarakter i retorikk. Men nivået er ikke slik det engang var.

— C.J. Hambro var etter min mening den siste virkelig store bergenske retoriker. Mange sier at hans retorikk var ikke norsk, den var bergensk. Han talte som en stor italiensk flom, sier Kjeldsen, som etterlyser liknende talenter i dagens samfunn.

— Det vi legger merke til i dag er at folk er flinke til å snakke sammen i små grupper. Men det er nesten ingen som tør å snakke i store forsamlinger. Det er en skummel trend, sier Kjeldsen.

Til tross for dette har han ingen vanskeligheter med å trekke frem bergensere som fortjener er god karakter i retorikk.

Davy Wathne, Hans-Wilhelm Steinfeld og Frank Aarebrot er kroneksempler på tradisjonelle, gode retorikere. Språket deres blomstrer, og de snakker med mange metaforer. Erna Solberg er et eksempel på en god, moderne retoriker. Språket hennes blomstrer ikke, men med måten hun snakker på gir hun inntrykk av at hun vet hva hun holder på med. Popartisten Sondre Lerche er en god retoriker fordi han ikke er redd for å si noe feil. Han er avslappet, og det vises lang vei, sier Kjeldsen.

RETORIKER: - Bergen er Norges retoriske hovedstad. Byen har fostret eminente retorikere som Ludvig Holberg, C.J. Hambro og Christian Michelsen, sier danske Jens E. Kjeldsen. Han gir også Davy Watne god karakter i retorikk.
ARKIV