• Man tenker ikke over hvem man deler flaske med når man drikker, sier russen vi møtte i Nordnesparken.

En 19 år gammel kvinne i Bergen har i dag fått påvist meningokokksykdom, oftest kalt smittsom hjernehinnebetennelse, melder Bergen kommune i en pressemelding.

19-åringen er elev ved Fana Gymnas, og smittevernoverlege Øystein Søbstad har i dag vært i kontakt med skolens helsesøster for å varsle om tilfellet.

— Jeg har akkurat snakket med faren til eleven, og han sier at det går veldig bra med henne. Hun har kommet tidlig til behandling. Vi er svært lettet for det, sier rektor Randi Kristin Wennemo til bt.no.

— Elevene i klassen er blitt informert om at de bør oppsøke lege dersom de får feber over 38 grader, hodepine, muskelsmerter, utslett i huden eller om de føler seg utslitt, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad.

- Ikke kyss

Smittevernoverlegen ber russen være forsiktig og moderere seg.

— Russen lever et hardt liv på denne tiden av året. De kysser, klemmer og røyker de samme sigarettene. Det gjør dem også mer mottakelig for slike sykdommer nå. Det er absolutt en viss risiko for at flere vil bli smittet, sier Søbstad til bt.no.

Han ber russen unngå kyssing og drikking av samme flaske. Russen blir informert om farene på skolen.

— Vi har en beredskap på dette nå, og det er viktig at russen vet hvor de skal henvende seg, hvis de blir syke, sier han.

— De har også fått presentert forebyggende råd for å unngå spredning av slik sykdom. God håndhygiene og drikkehygiene er viktige tiltak.

- Alvorlig

Marina Økland, Lena Dorthea Økland (Bjørgvin vgs.) og Ole Andreas Drønen (Laksevåg vgs.) hadde alle hørt om utbruddet av smittsom hjernehinnebetennelse da bt.no møtte dem i Nordnesparken i ettermiddag.

— Helsesøster fortalte oss hvor lett det er å bli smittet gjennom dråpesmitte på skolen i dag, sier Marina (18).

Likevel tror verken hun eller vennene at rådene fra smittevernoverlegen vil bli fulgt til punkt og prikke.

— Når man drikker er det lett for at man smaker av hverandres flasker, uten at man tenker over det. Jeg tror bare noen få kommer til å følge rådene, sier Ole Andreas (18).

Russegjengen setter likevel pris på at kommunen går ut med informasjon.

— Det er alvorlig å bli smittet, så man bør jo ha det i bakhodet at man bør være forsiktig. Vennene dine kan like gjerne smitte deg som alle andre. Du deler flaske med dem, og de har kanskje delt med andre, sier Lena Dorthea (19).

På vakt

Fastleger og legevaktene i Bergen er også informert om saken og de er blitt bedt om å være ekstra oppmerksomme på mulige tilfeller av meningokokksykdom.

Russepresident Anna Eggum Feyling i Bergen frykter at flere kan bli smittet.

— Vi vil informere russen i Bergen om sykdommen via våre hjemmesider og Facebook. Det er viktig at russen forstår at hjernehinnebetennelse er smittsomt og farlig. Jeg håper de tenker seg om og er forsiktige, sier Feyling til NTB.

Kommentarer? Bruk gjerne feltet under!