I går kveld gikk tobarnsmoren Nina Steffensen (47) tur med hunden i det fredelige villastrøket Fagerlia i Ålesund, ikke langt fra barnehagen der Anja Weløy Aarseth (21) parkerte bilen sin onsdag kveld.

I går ble det som siden onsdag har vært et søk etter levende, brått forvandlet til en drapssak med ukjent gjerningsperson. Nå tar Steffensen og familien sine forholdsregler når de ferdes utendørs.

— Alle i nabolaget snakker om det som har skjedd. Vi føler på frykten akkurat nå. Jeg fulgte datteren min på 16 år til en venninne nå i kveld, og vi kommer til å plukke henne opp når hun skal hjem. Vi føler oss utrygge, og vil ikke la barna våre gå alene ute, sier hun.

- Aldri følt oss utrygge

Turløypen som går fra Fagerlia, over byfjellet Aksla til Fjellstua, er et yndet friluftsområde for innbyggerne i Ålesund. Også Nina Steffensen har brukt turløypen flittig, sommer som vinter.

— Det er vakkert der oppe, og det gir sjelebot å være i løypene. Vi har aldri følt oss utrygge på byfjellet. Akkurat nå føler jeg at vi må holde oss litt unna. Jeg kommer i hvert fall ikke til å gå der alene så lenge politiet ikke har tatt den som har gjort dette, sier hun.

Med på leteaksjonen

Mannen hennes var en av de rundt 150 personene som deltok i den profesjonelle leteaksjonen. I tillegg har et like stort antall frivillige, mange av dem studenter og venner av den savnede, lett i hager og langs veier.

I går ettermiddag ble leteaksjonen brått avsluttet.

Aarseths nærmeste familie har selv fulgt leteaksjonen tett siden torsdag. De ønsket i går å takke alle som har deltatt i letingen.

«På vegne av familien ønsker vi å takke hver enkelt person for et stort engasjement og innsats. At så mange har deltatt, betyr uendelig mye for oss i en svært vanskelig tid», skriver familien i en pressemelding.

Tente lys

Ved 19-tiden i går hadde venner av Aarseth lagt ned levende lys ved Fagerlia, rett forbi inngangen til turløypen. Noen meter bortenfor hang politiets sperrebånd over stien. Det var trolig her 21-åringen tok løs på den vel 3,7 kilometer lange joggeturen til Fjellstua.

Mange av studentene samlet seg utover gårsdagen i kantinen på Høgskolen. I samarbeid med kriseteamet i Ålesund kommune og Studentsamskipnaden gir skolen nå den omsorgen som studentene måtte ha behov for. Undervisning og eksamener som skulle ha vært holdt i morgen, er avlyst.

— En stor andel av studentene har vært involvert i letingen, så dette preger studentmiljøet, forteller høyskoledirektør Roar Tobro.

Det fine været onsdag hadde lokket mange ut i stiene på fjellet. Folk i området er forundret over at noe slikt kunne skje en slik kveld – uten at noen tilsynelatende har merket noe.

— En vanlig kveld treffer jeg kanskje fem til ti personer når jeg går en tur over halve fjellet. Den kvelden var det unormalt mange som var ute og jogget eller gikk tur, forteller Kåre Lystad (40), som luftet hunden sin i det aktuelle tidsrommet Aarseth var på fjellet.

Tobarnsmor Nina Steffensen håper politiet er nær et gjennombrudd i jakten på drapsmannen.

— Ikke bare er det ekkelt og fryktelig at en ung kvinne er blitt drept i rolige Ålesund, vi som innbyggere føler oss litt krenket også. Ingen skal få komme inn i vårt område og gjøre noe så forferdelig, sier hun.