Det er 1. november i dag. Tid for hårete manneansikt rundt hvert et hjørne. Tid for å samle seg en bart til det beste for kreftsaken.

Bak det hele står Movember-bevegelsen. Den første Movember-barten grodde seg ut i lyset i Australia i 2003, siden har tusener av menn over hele verden latt overleppen rammes inn av mer eller mindre friserte barter till inntekt for prostatakreft.

For dem som har latt skjegget gro sin sedvanlige gang, helt uten å ta hensyn til måned, forløper Movember seg omtrent slik:

1. november stiller de deltakende menn med glattbarbert ansikt. Om de gjør det for å samle inn penger via Movember sin nettside, eller bare for å rette søkelyset på menn og helse, varierer. Det de derimot har til felles, er at de må følge visse regler for barteveksten. Den kan ikke bli en del av kinnskjegget. En såkalt smultring, med skjegg rundt hele munnpartiet er også uaktuelt.

— En "Mo bro" skal opptre som en sann gentleman. Han skal se respektabel ut, og oppføre seg ordentlig, forteller André Slaatta i Bergen Rugbyklubb.

Håper på femsifret

Dagen før første Movember-dag, topper Bergen Rugbyklubb listen over lag som har samlet inn mest penger til forskning på prostatakreft.

I motsetning til i fjor, da spillerne i Bergen Rugbyklubb meldte seg på som enkeltpersoner, er de i år meldt på som et lag.

— Mitt mål er å samle inn ti tusen kroner i løpet av november. Og så håper jeg at resten av laget har lignende mål. Jeg håper jo at i hvert fall ti av oss kommer over 7500 kroner hver, sier Slaatta.

I fjor samlet han inn 6650 kroner til saken på egen hånd. Hele Norge samlet inn halvannen million, mens det på verdensbasis ble samlet inn 720 millioner kroner til forskning på prostatakreft.

Handler om helse

For André Slaatta sitt vedkommende starter historien om Movember da han studerte i Australia i 2006. Det var et stort fenomen der nede, og de ble oppfordret til å bli med. Han har anlagt bart i november før, men da mer for å spre ordet. Først i fjor ble han et aktivt medlem.

— Vi hadde det veldig gøy med å prøve å samle inn penger og gjøre noe ut av det. Faren til en kamerat ble diagnostisert med prostatakreft. Hvis det blir oppdaget tidlig, er det mange som blir friske igjen. Han ble frisk igjen.

Poenget med solskinnshistorien, forteller Slaatta, er at han sjekket seg tidlig. Og det er nettopp det Movember-kampanjen handler om; menns helse.

— Det er kanskje litt tabubelagt. Mange menn blir litt ukomfortable når de blir bedt om å sjekke seg. Men jo tidligere du får diagnosen, jo mer sannsynlig er det at du kan bli frisk igjen.

Bart er budskap

I går ettermiddag var det nærmere 3800 påmeldte til Movember i Norge, og allerede var over nitti tusen kroner samlet inn.

— At det er så mange som har meldt seg på så tidlig er kjempebra. I fjor hadde vi omtrent like mange da november var over. Det viser at det er mye engasjement blant det norske folk, sier Fredrik Bjørlo. Han er kampanjekoordinator for Movember i Norge, og ansatt i Corporate Communications.

Prostatakreft er den vanligste formen for kreft blant menn. I følge Movembers hjemmeside, dør det gjennomsnittlig tre menn av prostatakreft hver dag.

Midlene Movember samler inn går til Kreftforeningen og kreftforskning støttet av Movember Global Action Plan. Det er et tiltak som arbeider med et globalt forskningssamarbeid om prostatakreft.

GLATTBARBERTE: De fleste i Bergen Rugby er glattbarberte kvelden før bartemåneden sparker i gang, og alle er spent på hvor mye penger barten vil generere. Helt foran: Diego Montoya. Midten fra venstre: Kevin Tobin, Ian Irving, Markus Sourlas. Bak fra venstre: André Slaatta og Morten Aasestrand.