TOR KRISTIANSEN

I går fikk 50 fjerdeklassinger lov til å utfolde seg med forming i liten skala midt på Festplassen. Med tynne trepinner og fargerik plastilin formet de ivrig selv i regnværet.

Ingen styring

— Jeg har ingen styring på været i dag, men dere får slå dere løs og være så kreative dere kan, sier barneminister Laila Dåvøy til elevene fra Christi Krybbe og St. Paul skoler. De har alle søkt ly under Musikkpaviljongens tak. Hun oppfordrer barna til å finne på ting voksne ikke kommer på.

— Barna skal bli sett og hørt, forsikrer byråd Lisbeth Iversen, mens paraplyen vrenger seg i vinden. Hun er på leting etter bedre måter for å ta involvere barn og unge. I går samlet hun 100 personer til inspirasjonskonferanse med tema «Barn i byen». Tanken er at konferansen skal bli en årlig foreteelse.

— Barn og unge er en ressurs. Vi må sikre dem bedre innflytelse når vi planlegger utforming av nye rom i byene. Barna bidrar når de får lov. Vi må i fremtiden finne bedre måter å trekke dem med på, sa Laila Dåvøy da hun innledet konferansen.

Hun advarte mot luftslott og fine ord. Her må det handling til. Bergen har kanskje bedre enn andre norske byer lykkes med å trekke barna inn. I løpet av Kulturbyåret 2000 maktet Bergen å engasjere 19.000 barn omkring temaet «Min by - våre byer». Hun roste byen for dette nybrottsarbeidet.

Mye ros

Bergen ble tildelt mye ros i går. Førsteamanuensis Hanne Wilhjem ved Arkitekthøgskolen i Oslo fortalte at hun ble gledelig overraket da hun tok morgenkaffen hos Baker Brun. På disken lå avisen «Barn i byen» med oversikt over alle aktivitetstilbudene. Her har mange andre byer noe å lære av Bergen. Hun berømmet også Bergen for å skape bygulv lenge før Oslo.

— Barn og unge er til besvær i byens miljø. De grønne lommer som har vært en del av byenes nasjonale identitet holder på å bli borte. Skoledagene er lange og barna har liten frihet i det urbane miljø, påpekte Hanne Wilhjem.

Stenger gater

Hun fremholdt at gater og parkeringsplasser kan være ypperlige lekeplasser for barn om ettermiddagen. I mange byer er det satt opp bommer for å stenge av enkelte gater mellom klokken 14 og 20 et par dager i uken for å gi barna lekeareal. Kan det være noe for Bergen?

— La oss stenge av hele krysset på Danmarks plass, foreslo en i salen.

Hanne Wilhjem anbefalte deltakerne å velge et mindre konfliktfylt sted. Det er bedre å begynne i det små med noe som kan gjennomføres.

Barna fra Minken barnehage i Fyllingsdalen var begeistret for det fjerdeklassingene hadde bygd på Festplassen. De ble så inspirert at de vil gjøre noe liknende selv.

<b>INSPIRASJON: </b>Barna i Minken barnehage likte det de så på Festplassen og har lyst til å bygge selv. Fra venstre Sander, Didrik, Erik, assistent Laila Nordal, Otto, Arne Olav og Simen. <br/>Foto: TOR KRISTIANSEN