LOTTE SCHØNFELDER (tekst og foto)

Det ble sånn at hun ble samler av dette håndarbeidet i sitt hjemland Sverige, og nå er en del av samlingen hennes på utstilling i Bergen.

Tekstilkunstneren Åsa Wettre vevet som barn filleryer og drømte om å bli en ny Hannah Ryggen, en av Norges fremste billedvevere.

— Men jeg ble ingen Hannah Ryggen. Derimot holdt jeg i mange år kurs i lappeteppe- og quilting-teknikker, noe jeg hadde stor glede av. (Hun er en guru i dagens quiltemiljø.) Og så ble jeg interessert i historien bak lappeteppene som våre formødre stort sett laget av nødvendighet - men likevel med sans for form og farge. De satte sammen det de hadde, teppene har biter av både arbeidstøy og fintøy og er en historie om gjenbruk.

— Historien interesserer meg like meget som teppene. Derfor har jeg også samlet det jeg har kunnet finne av opplysninger om kvinnene bak teppene.

Og ikke bare det. Hun kan fortelle at man kjenner til lappetepper fra 1200-tallet i Kina, og hun har tekstilprøver fra både Asia og Afrika. I det hele tatt ble det så meget etter hvert at hun i 1989 bestemte seg for å holde en utstilling i Göteborg.

— Og det kom så mye folk! forteller hun, nesten overveldet av minnet den dag i dag. Siden har utstillingen vært vist rundt i Sverige og Danmark, på Færøyene og i Frankrike, Spania, Mexico og USA. Men bare en gang før i Norge, på Blaafarveværket i 1999.

Som utstillingens tittel sier er dette en kulturskatt. Og som Åsa Wettre sier: - Utstillingen er laget som en hyllest til våre mormødre og deres mødre.