Austevollsbåten har kraftig slagside og en stor flenge i siden.

— Vi arbeider nå med å nagle fast en såkalt lekkmatte over flengen, som er på 1 ganger 5 meter, sier rådgiver Trond Hjort-Larsen i Kystverkets beredskapsavdeling til NTB. Når båten er noenlunde tett, er planen å tømme den for sjøvann.

— Hele maskinrommet er fullt av vann, og alt må lenses før vi kan begynne å tenke på å få ut fisken, sier Hjort-Larsen.

For å få båten av grunna, må for- og akterenden lettes parallelt.

Fisk for millioner

Den 70 meter lange loddesnurperen Hundvåkøy inneholder store mengder fisk.

— Den er lastet med 1.400 tonn lodde. Det betyr at den i praksis er full-lastet. Det kan være vi må ta ut deler av lasten, som nok kan by på større problemer forurensningsmessig enn de 100 kubikk med olje om bord, sier Hjort-Larsen.

Fisken har en verdi på litt over 2,5 millioner kroner, beregnet ut fra minsteprisen for lodde på 1,8 kroner kiloen.

— Lodda ligger i ni tanker med sjøvann og tette skott mellom hver tank. Det bør være mulig å redde det meste av lasten. Fartøy ligger i nærheten for å ta unna last dersom det blir aktuelt, sier Hjort-Larsen.

Evakuert uskadd

Det var litt før klokken 8 lørdag morgen at loddesnurperen kolliderte med et annet fartøy i det trange og grunne Gisundet.

Deretter skal kapteinen ha satt fartøyet på grunna da skipet tok inn vann.

— Mannskapet på ni gikk raskt i flåtene og ble plukket opp uten at noen ble skadd, sier redningsleder Olav Bjørgaas ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Politiet i Troms har i løpet av dagen avhørt styrmann og skipper. Statens havarikommisjon for transport er også koblet inn i saken.

Oljeberedskap

Ved havaristen fungerer KV Harstad som skadestedsleder for bergingsaksjonen. Taubåten Crusader er på vei.

— Brannvesenet står i beredskap på kaia med oljelenser, dersom det skulle bli nødvendig, sier Hjort-Larsen.

Lørdag ettermiddag så det ikke ut til at ville komme noen oljelekkasjer fra havaristen, men beredskapen opprettholdes så lenge skipet ligger på grunn. (©NTB)