— Nedslående kjøring, men som forventet, oppsummerer UP-sjef Leon Nordanger årets påske overfor BT.

— Vi har varslet aksjonene våre i mediene. Likevel er det så mange som kjører fort. Det som er mest bekymringsfullt, er den store økningen i førerkortbeslag, sier Nordanger.

Han mener byfolk er verstingene.

— Vi har tatt mange i våre kontroller i Sogn. De fleste av dem er bergensere eller østlendinger, sier UP-sjefen.

Ble fotgjenger

— Anmeldelsene fra Biltilsynet kommer i tillegg. De har skrevet en rekke mangellapper og anmeldelser.

Helt siden palmehelgen har UP vært flittige ute på veiene. I går var det siste innspurt. BT ble med UP og Biltilsynet til Fossmark på E16, et yndet sted for fartsglade bilister. Etter en halv time røyk det første førerkortet.

— Stopp den hvite Mazdaen!, hører vi det blir ropt over sambandet.

Politibetjent Jan Harald Revheim stiger ut i veibanen og gjør seg klar. Bak rattet på bilen, som er målt til 124 km/t i 80-sonen, sitter en ung bilfører. Snart er han fotgjenger.

— Hei dette er fra UP. Du kjørte så fort at her ryker førerkortet. Kan du kjøre frem til siden der, sier Revheim med alvor i stemmen.

Bot som svir

Den unge mannen gjør som han får beskjed om, stiger ut av bilen og klør seg i hodet.

— Dette var stygg kjøring, sier Revheim, og tar den unge mannen i skole om hvilke følger høy fart fører med seg.

— Jeg har kjørt helt fra Tønsberg. Det var dumt av meg å kjøre så fort, sier Joachim Bing-Strømme angrende.

21-åringen gjør førstegangstjeneste på Haakonsvern. En ting er å miste lappen, noe helt annet er å betale boten han får.

— Mellom 5000 og 7000 kroner må du regne med, sier Revheim.

— Sånne gutter som han der, er helt typisk for dem vi tar flest av. Unge menn som kjører fort, eller tar store sjanser. Han hadde kjørt forbi fire biler. Med så mye trafikk som i dag, er det klart at det utgjør en stor fare, sier Revheim.

Opplever mye rart

Det er langt fra bare ungdommer som blir vinket inn på kontrollposten. En godt voksen mann måtte ut med 1000 kroner for å kjøre uten skilt foran på bilen.

— Det nytter ikke å ha det liggende i frontruten, sier Revheim.

Noen minutter senere blir en stasjonsvogn med henger tatt av veien. Bakpå lasten ligger det blant annet en campingplatting, som er langt bredere enn både bil og henger.

— Bare så dere vet det, jeg er ingen bajas, sier sjåføren til betjentene fra politi og biltilsyn.

— Uansett hvem man ringer er det umulig å få svar på hva man har lov å ta med eller ikke, sier han til BT.

— Denne saken resulterer i at han får kjøreforbud, og så blir han anmeldt til politiet. Han må nok regne med en bot, sier inspektør Nils Rune Nævdal i Statens vegvesen.

<b>FOTGJENGER:</b> Joachim Bing-Strømme må belage seg på å være uten lappen i flere måneder. - Dette var stygg kjøring, sier politibetjent Jan Halvard Revheim, og gir den unge bilføreren et innblikk i hvilke følger råkjøring kan føre med seg. FOTO: EIRIK BREKKE.