Nå kan også nynorskfolk snakke med flaskene sine. Vinmonopolet selger for første gang flasker der etiketten er skrevet på Ivar Aasens måte.

«Raudvinen» skal dessuten smake godt til norsk tradisjonsmat.

— Nå har jeg holdt på med vin i 15 år uten at noen har spurt meg om hvorfor etikettene er skrevet på bokmål, ler Geir Eikeland.

Selv snakker han bokmål, men har likevel fått nynorsk inn med morsmelken. Mor er fra Uskedalen og far er fra Valen, midt i solid nynorsk-land.

— Hver eneste sommerferie har vært i Sunnhordland, sier han.

Norsk mat

Men nå har han vært i Frankrike og blandet den nye vinen. Den skal passe til et bredt spekter av matretter, fra elggryte via torskemiddag og oksesteik til lammesteik. Vinen kommer med fire ulike etiketter med bilde av et dyr og korresponderende oppskrift.

Bakpå flasken presenteres også en person som arbeider med matproduksjon. Det kan være en sauebonde, en jeger eller en fisker.

— Jeg ønsker å løfte frem norsk tradisjonsmat og norske råvarer, sier Eikeland som er medeier og direktør i vinimportøren Excellars.

- Er det mulig å lage en vin som skal passe til så forskjellige retter?

— Det er fullt mulig. Jeg mener jeg har klart det, slår han fast.

Frem til 1998 var «Norsk rødvin» den vinen som solgte best på polet. En ujålete «folkevin» for oss som ikke er vinkjennere. Eikeland sier han nå lanserer en «ny norsk rødvin» like mye som en «nynorsk rødvin».

Glimt i øyet

— Den har en smak av frukt, men lite av garvesyre og eik. Dessuten er den økologisk og plukket av menneskehender.

- Er den også tråkket av menneskeføtter?

— Nei, det er den ikke, bedyrer han.

Men hvorfor nynorsk? Han medgir at det hele skjer med et glimt i øyet. Ivar Aasen ville samle Norge i et språk som var basert på de folkelige dialektene. Nå vil han samle folket rundt sine vinflasker til folkelig tradisjonsmat.

Bildene på flaskene kan man også humre litt til, mener han.

— Det har aldri vært dumt å kombinere en god sak med litt humor.

Vinmonopolet på Husnes i Sunnhordland var det første polet som tok inn den nynorske vinen etter lanseringen sist torsdag.

Skal du prøve nynorsk vin?

NORSK MAT: Fire etiketter viser norske råvarer til tradisjonsmat.
EXCELLAR