Nesten 30 prosent sier at de ville ha stemt Ap dersom det var kommunevalg nå. Hvis dette resultatet blir stående, vil Arbeiderpartiet gjøre sitt beste kommunevalg i Bergen på 20 år.

Men partiet er likevel et godt stykke unna byrådskontorene.

Høyre går nemlig også frem og befester posisjonen som Bergens største parti. Det sittende byrådet, Høyre, Frp og KrF, har dermed fremdeles flertall med 36 mandater. Dette er det eneste reelle alternativet med flertall, ifølge meningsmålingen.

Om Ap vil danne rød-grønt byråd med SV og Sp, vil de få 24 mandater, gitt at resultatet fra meningsmålingen blir stående. Det er altså fremdeles et godt stykke unna flertall.

Dårlig for SV

For Aps regjeringskollega SV ser det dårlig ut. SV er helt nede på 3,9 prosent.

— Vi ser på målingene fra mai at SV har gått ett trappetrinn ned hele veien. SV ser ut til å slite og har gjort flere dårlige målinger over hele landet. De skraper på grunnfjellet, kommenterer Idar Eidset, seniorkonsulent i Respons Analyse.

Muligheten for at Venstre kan vippe Frp ut av byrådet, øker derimot. De tre partiene Venstre, Høyre og KrF ligger an til å få 32 mandater. Det samme gjør Høyre og Frp. For å få flertall trenger en 34 mandater.

Jobber i motbakke

Fremskrittspartiet får et lite løft, men er fortsatt nede på 13,9 prosents oppslutning. Det er langt unna resultatet ved forrige kommunevalg, da partiet fikk 20,2 prosent av stemmene.

— Vi er i en motbakke. Det er ikke uvant for oss. Vi jobber hver dag for å få frem vårt viktige budskap, og gjør det vi kan for å få frem at Bergen trenger et sterkt Frp, sier førstekandidat Liv Røssland.- Hva tenker du om at dere kan bli vippet ut av byrådet?

— Frp ønsker ikke å sitte i byrådet for å sitte i byrådet. Vi vil være med for å få gjennomslag for vår politikk, det er vårt utgangspunkt etter 12. september, sier Røssland.

Hvem vil du ha i byrådet? Si din mening her!

KAN SE LANGT ETTER MAKTEN: Aps byrådslederkandidat, Harald Schjelderup.
SILJE KATRINE ROBINSON