BRITT SØRENSEN

En vakker visjon — og akk så fjern, skal vi tro byrådsleder Monica Mæland.

— Utvilsomt et spennende prosjekt, men noen skal betale for det. Og det blir ikke Bergen kommune. I alle fall ikke nå. Vi er veldig forsiktige med å legge nye, kostbare planer, slår hun fast.

Knallværet den siste tiden har med all tydelighet vist at bymennesker gjerne vil bade bynært. Ikke alle har bil eller en hytte med egen badeplass. Ikke alle orker en time i en svett buss på svingete veier. Mange vil bare ta et bad i lunsjpausen, eller ha en badeplass der god lunsj, kald pils eller kaffe latte er innen rimelig rekkevidde. For dem som jobber, er det et ganske dårlig alternativ å stable seg inn på et tog til Arna når man bare vil ha et deilig bad og en ettermiddagslur i det fri.

Sild i tønne

Så har da også folk ligget som sild i tønne på steder som Helleneset og Nordnes sjøbad. Ved Kyrkjetangen og Gamlehaugen har det vært parkeringskaos, og kaien på Georgernes Verft er for alvor tatt i bruk som ny badeplass, noe en del av beboerne ikke har vært helt begeistret for.

Men også der er Monica Mælands tale krystallklar: Plassen er offentlig og folk har full rett til å bade der.

Mæland slår også fast at tilgangen til sjøen kan bli mye bedre både på Nordnes, Nøstet og i Sandviken.

— Det krever samarbeid med grunneiere og utbyggere, slik vi gjorde i tilfellet Georgernes Verft og gjør i forbindelse med utkast til utbygging på Nøstet i området ved Teatergarasjen. Også her stiller vi krav om allmenn tilgjengelighet mot sjøkanten. Så kan kanskje et nybygg med brygge her være begynnelsen på en strandpromenade som med tiden kan strekke seg lenger, sier Mæland.

- Ikke noe stort problem

— Men Nordnesparken kunne vel relativt enkelt åpnes opp og bygges om mot sjøen slik at den kunne tas i bruk som badeplass?

— Det kan godt tenkes. Men nå skal vi huske på at det er fryktelig sjelden vi opplever det som et problem å finne badeplass i Bergen. Vi er godt forspent med friområder, og bør ikke gjøre dette til et større problem enn det er.

STRANDPROMENADE HER? - Utvilsomt et spennende prosjekt, synes byråd Monica Mæland om flyvetanken om en strandpromenade fra Nøstet og rundt Nordnespynten. Men så var det pengene, da.<br/>Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN