De røde fanene vaiet under en skyfri, blå himmel da demonstrasjonstoget satte seg i bevegelse ut fra Torgallmenningen til tonene av «Internasjonalen».

Trofaste fagforeningskjemper, anarkister, miljøvernere og solidaritetsorganisasjoner deltok i feiringen som var tradisjonell både i form og innhold.

Men et fast innslag manglet. Brannkorpsets musikkorps som i årevis har gått i fremste rekke, var fraværende. De var ikke invitert fordi brannfolkene har meldt overgang fra LO til YS. Per-Rune Henriksen, sekretær i LO i Bergen og Omland anslo overfor bt.no oppunder to tusen deltakere. Det var han rimelig tilfreds med. I hovedtalen gikk nestleder Tove Stangnes i Fagforbundet til voldsomt angrep på regjeringen.

— Vi har fått nok av den høyrepolitikken Bondevik-regjeringen fører. Vi sier nei til skattelettelser til dem som har mest fra før. Vi sier nei til sultefôring av kommunesektoren, sa Stangnes.

Hun hamret løs mot statsministeren.

— Bondevik kan ikke sutre over strammere offentlige budsjetter når det samtidig gis flere titalls milliarder i skattelette, sa Stangnes. Hun hevdet høyresiden og arbeidsgiverne vil skape et råere og mer brutalisert arbeidsliv.

— De klapper i hendene for at det skal bli lettere å sparke folk og tvinge dem til å jobbe mer, sa hun.

JAN STIAN VOLD