• Det er vondt og trist at SV har medansvar for at 350 fagforeningskamerater nå mister jobben, sier gruppeleder i Bergen SV, Oddny Miljeteig.

Miljeteig hadde ingen god dag i går. Masseoppsigelsene i Fjord Line gikk hardt inn på henne. Særlig stakk det at ansatte og fagforeningsledere mente at SV og regjeringen er de to store skurkene.

— Når makten i Norge er slik, at SVs standpunkt i denne saken har medvirket til at 350 mister jobben, så er det tungt å fordøye. Stortingsgruppen gikk inn for å fjerne nettolønnsordningen, og visste dermed at dette kunne bli en konsekvens, sier SV-politikeren til bt.no.

Djupedal: Revurder oppsigelsene

Krisescenario

Sammen med regjeringen har SV sikret flertall for å fjerne nettolønnsordningen fra 2006. Til fånyttes protester fra Miljeteig.

— Nå forsvinner 350 jobber i Fjord Line. Men vi skal også være veldig obs på konsekvensene for hele det maritime miljøet på Vestlandet. Da snakker vi om tusenvis av arbeidsplasser. I verste fall er dette begynnelsen på en permanent nedbygging av det maritime miljøet her vestpå, sier Miljeteig.

— Fagforeningsleder Helga Kollen langet ut mot SV på gårsdagens pressekonferanse i Fjord Line. Hvordan oppleves det å bli filleristet av sine «egne»?

— Kollen har vært åpen om disse spørsmålene hele tiden, og er i sin fulle rett til å synge ut.

— Har du selv gjort nok for sjøfolkene som nå står uten jobb?

— Når du spør meg i dag - med det bakteppet at 350 mister jobben - kan jeg selvsagt ikke svare ja på det.

- Et knefall

Den lokale SV-lederen setter nå sin lit til at Fjord Line-saken blir en bumerang som vekker stortingsgruppen i partiet.

— Når våre stortingspolitikere får denne saken rett i fleisen, håper jeg de skal tenke seg godt om. Men dette er en sak med to sider. Jeg er fullstendig klar over at om nettolønnsordningen skal videreføres, så er det også et knefall for rederinæringen. Dette hadde vært en mye enklere sak å ta stilling til, om det var nøkternheten - og ikke grådigheten - som preget rederstanden.

— I dag sier Color Line at de også vurderer utflagging. Hva synes du om det?

— Ja det er jo heller ikke uventet. Mest av alt tyder det på en fullstendig mangel på moral. BT skriver jo selv i dag at Color Line-eier Nils Olav Sunde tok ut hele refusjonsstøtten og mer til i aksjeutbytte.

- Norgesmestere i lobbyisme

Miljeteig understreker at hun ikke tar redernes parti i denne saken, kun sjøfolkenes.

— Vi snakker om en rederstand som har vært subsidiert inn i evigheten. Om redere som uten blygsel tar ut utbytte i størrelsesorden med det de får i offentlig støtte. Det smaker like vondt som vår involvering i denne saken, og jeg synes ikke noe om det når rederne nå gjør felles front med de ansatte, sier Miljeteig.

Hun mener det er viktig å ha med seg at Fjord Line gikk med 60 millioner kroner i overskudd - bare i tredje kvartal i år.

— Da blir det vel enkelt å gå til stormangrep på myndighetene. Men nå er nå rederne norgesmestere i lobbyisme, også da.

TRIST: SVs Oddny Miljeteig.