Det slår gruppeleder for Frp i bystyret, Tor Woldseth, fast.

Varaordføreren i Bergen reagerer krast på Hoksrud sine uttalelser under en samferdselsdebatt i Bergen tirsdag.

— Vi ønsker ikke bybane til Åsane. Vi kan ikke rive det som er ferdig eller påbegynt, men Bybanen er ikke løsningen på alt. Vi synes det er bedre om busstilbudet styrkes kraftig, sa Hoksrud da.

Hadde oppvaskmøte

Det førte til sterke reaksjoner i bystyregruppen til Frp. Woldseth ble oppringt av flere lokalpolitikere som lurte på om dette var offisiell politikk. Det var det ikke, ifølge Woldseth. Klokken 08.30 onsdag morgen hadde han telefonmøte med bystyregruppen og førstekandidat på stortingslisten i Hordaland, Gjermund Hagesæter.

— Der ble vi enige om at dette i beste fall må ha vært en misforståelse. Det er noen som ikke har fått med seg alt her, sier Woldseth, og legger til:

— Jeg synes ikke dette er bra. Det går an å snakke sammen før man uttaler seg.

Frp i Bergen er nemlig i høyeste grad for en videre utbygging av Bybanen til Åsane. Selv om dette ikke er offisielt vedtatt, ligger det føringer i forberedende saker som sier tydelig at det skal bygges bybane nordover.

- Ikke en småby i Hoksrud-området

— Forventer du at Hoksrud ringer først neste gang?

— I aller høyeste grad er det slik man oppfører seg. Man ringer og hører hvordan ting er. Bergen er ikke en liten bygd i Hallingdal eller nede i Hoksrud- området. Bergen er Norges nest største by, vi har parlamentarisme i denne byen, og den fungerer. Bybane-spørsmålet er noe vi har brukt lang tid på. Frp har vært mot det, men ser at den kan utvikles til noe bra for å ting til. Får du ikke det beste, så kan man gå på det nest beste.

Trenger bane til Åsane

Woldseth sier det er tvingende nødvendig med en bybane nordover.

— Det vil komme en vanvittig vekst den veien fremover. Det vil bli enormt med nye boliger, og det er nesten plass til en helt ny by. Da må vi ha kollektivsystemer som fungerer godt.

Woldseth påpeker at de ønsker at staten skal finansiere den skinnegående Bybanen slik de finansiere den skinnegående jernbanen i Oslo.

— Men dere har gått med på bompengefinansiering her lokalt?

— Det hadde blitt bompenger uansett. Det er realiteten.

Viser til Frp-politikk

Konfronter med kritikken fra Woldseth, svarer Bård Hoksrud følgende:

— Jeg bare registrerer hva han sier. Selv forholder jeg meg til Frp sitt forslag til Nasjonal transportplan. Der står det at vi er for ferdigstillelse til Flesland, men at vi ønsker jernbane til Åsane. Det er dette stortingsgruppen har vedtatt, og det snakket jeg med Gjermund Hagesæter om i går.

— Var Hagesæter enig med Woldseth i denne saken?

— Det vi er enige om i Frp og i sentralstyret til Frp, er at vi skal bygge bybane til Flesland. Det var oppe i Stortinget, hvor vi stemte for at den skal finansieres med statlige midler.

— Men har Hagesæter og Woldseth forskjellige syn i denne saken?

— Jeg snakket med Hagesæter, og det er en samtale mellom partikolleger. Hva som ble sagt, får du eventuelt spørre Gjermund om.

Hoksrud påpeker at det finnes forbedringspotensial i kommunikasjonen.

— Det går toveis. Så det kan vi alltid bli bedre på.

Snakker forbi hverandre

Gjermund Hagesæter (Frp) har snakket med de to kamphanene. Han mener de snakker forbi hverandre.

— Frp sitt primære standpunkt er at vi vil ha en jernbane fra sentrum til Åsane, og så til Fyllingsdalen og Flesland. Det har vi skrevet i NTP. Selv sier jeg at dersom dette ikke lar seg realisere, så vil jeg kjempe for at de pengene skal brukes på bybane. Men det viktigste er at det finansieres med statlige midler.

— Burde Hoksrud ringt de lokale Frp`erne før han gikk ut med dette?

— Det kunne han godt gjort. Men i en travel valgkamp er det ikke alltid man får tatt alle de telefonene man skulle tatt.

Bør det bygges bybane til Åsane? Si din mening i kommentarfeltet!

REAGERER: Tor Woldseth
Bergens Tidende