For kort tid siden lå det farlige skytevåpenet ute i naturen. Politiet har vært interessert i få tak i det i lang tid. Årsaken er at det har vært knyttet opp mot et av byens unge narkotikamiljøer. Første gang politiet fikk høre om geværet, hadde de vitnebeskrivelser på at våpenet tilhørte en 22 år gammel mann, som hadde en lederrolle i et narkotikamiljø i Bergen.

Nå har mannen, som er blitt 25 år, sørget for at politiet har fått kontroll over våpenet. Han sendte det til politiet denne uken.

Ser syner og blir paranoide

— Når vi hører at det finnes denne typen våpen i miljøene vi etterforsker er det klart at det setter en støkk i politiet. Det er svært viktig for oss å få kontroll over denne typen våpen, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Han jobber til vanlig med narkotikasaker, og sier at det blir stadig mer vanlig med våpenbeslag i forbindelse med narkosaker.

— Vi vet at mange av aktørene i dette miljøet selv ruser seg. I slike situasjoner er det lett for at de enten ser syner og blir paranoide. Har de da tilgang på våpen, så kan det få katastrofale følger, sier Christoffersen.

Et konkret eksempel på syner og visjoner som kan oppstå, var da personer fra det miljøet hvor geværet stammer fra, meldte fra til politiet etter å ha sett hvite små menn stige opp av et vann i Fusa. Da politiet kom fant de en gjeng rusende unge menn og en stabel med hasj i hytten de gjemte seg i.

- Det farligste vi gjør

Jørn Solsvik, leder for etterretningsavdelingen ved Bergen Sentrum politistasjon, sier det har vært en økning i våpenbruken i de kriminelle miljøende de siste årene.

— Det er sjeldent vi er borti militære våpen, men det skjer. Det er klart vi blir opprørt når vi får høre rykter om at slike våpen er i omløp. Det får konsekvenser for hvordan vi jobber. Aksjoner mot disse miljøene er noe av det farligste vi gjør, sier Solsvik.

Maria Seim, våpenansvarlig i Hordaland politidistrikt, sier det er umulig å vite hvor mange våpen som i dag finnes i de kriminelle miljøene i Norge.

— Men det virker nesten som det er utømmelige muligheter for å skaffe våpen. Vi har eksempler på ransakelser som er gjort hos kriminelle, hvor det er funnet våpen. Ved ransaking kort tid etter, finner politiet nye våpen, sier Seim.

Høvik, Tor