Langeland kan også tenke seg å demonstrere selv.

— Det vil jeg ikke utelukke. Jeg har stått på plenen foran Stortinget og aksjonert mot regjeringen før, og kan gjøre det igjen, sier stortingsrepresentanten.

Få uker etter regjeringsovertakelsen i 2005 demonstrerte Langeland og flere andre sentrale SV-ere mot regjeringens vedtak om å sende jagerfly til Afghanistan. Da ble det oppvask internt. Nå kan det samme skje på nytt.

Vil ha demonstrasjoner

På gårsdagens fylkesårsmøte i Hordaland SV var rabulisten Langeland hentet inn som hovedtaler. Han benyttet anledningen til å gi sitt syn på konflikten om de 150 spesialsoldatene som skal sendes til Afghanistan.

— Problemet er at Natos ISAF-styrke mer og mer smelter sammen med amerikanernes operasjon Enduring Freedom. Norske soldater vil nå måtte gå fra hus til hus og søke etter fiender. Da får operasjonen enn mye mer offensiv karakter, sier Langeland.

Han mener situasjonen har endret seg kraftig siden Soria Moria-erklæringen, da SV godtok norsk deltakelse i ISAF, som skulle være fredsbevarende. På møtet i går ba han grasrota si sin mening.

— Da Bondevik ville sende soldater til Irak, så vi en massemobilisering. Jeg er ikke i tvil om at flertallet av det norske folk er imot at norske soldater sendes til Afghanistan. Tenk om det var mulig å få folk så irriterte at de ga en like klar beskjed, sa Langeland i talen - med henvisning til anti-krigsdemonstrasjonene som samlet titusener i februar 2003.

- Gjorde feil

Etterpå vil han ikke medgi at han oppfordrer til demonstrasjoner mot regjeringen, men sier at han angrer på at han ikke sto mer på tidligere i prosessen.

— Vi gjorde en stor feil. Vi visste at det ville komme en henvendelse fra Nato. Vi burde mobilisert folk før vedtaket i stortingsgruppen. Nå er det vanskelig, sier han.

— Likevel mener du at det er riktig av SV å bli sittende i regjering?

— Sånn er pragmatismens verden.

En annen stortingsrepresentant, Ågot Valle, prøvde å peke på sakene der hun mente SV har fått gjennomslag i regjeringens utenrikspolitikken, deriblant Irak og Palestina. Det var ikke nok til å dempe misnøyen blant delegatene, som i dag skal vedta en resolusjon om Afghanistan.

Misnøye på grasroten

— Fredagen var en jævla dårlig dag. Det enstemmige landsstyrevedtaket speiler ikke SVs sjel. Hvis jeg ikke var tillitsvalgt, ville jeg ha meldt meg ut av partiet, sa Nils Magne Blålid fra Stord.

Det ble også etterlyst mer trøkk fra regjeringen i miljøsaker. Siden årsmøtet ble holdt på Lindås, en knapp mil fra Mongstad, sto CO2-rensing av gasskraftverket høyt på dagsordenen.

— Her har vi et lager med radioaktivt avfall, oljesøl i havgapet og en ubåt med kvikksølv på Fedje. Dere kan hilse regjeringen og si at det holder nå, sa Tore Svendsen i Lindås SV.

Gårsdagens BT-artikkel, som viste at teknologien for CO2-rensing kan tas i bruk lenge før 2014, ble også debattert. Både Valla og Langeland lovet å jobbe for full rensing fra 2009. Da må både staten og oljeselskapene bidra med mange millioner hver.