• Jeg vil gjerne inn på bilmekanikerlinje på Sotra, sier 16 år gamle Dan Robert de Lange. I går møtte han opp på Inntakskontoret i håp om å få skoleønsket sitt oppfylt.

Dan Robert de Lange er en av mange som i går tok turen til Inntakskontoret til Hordaland fylkeskommune for å få hjelp til å sikre seg den rette skoleplassen til høsten.

Etter at første inntaket til fylkets videregående skoler ble klart i forrige uke, står 1477 personer uten skoleplass. 872 av disse er ungdommer som er garantert plass, men ikke på den skolen eller den linjen de helst ønsker å gå på. Derfor har inntakssjef Nils Skavhellen invitert elevene til samtale, for å hjelpe dem til den beste skoleplassen.

— Vi ønsker at folk skal få vite hvilke muligheter de har, i stedet for bare å bli tildelt en plass, sier Skavhellen.

Skavhellen sier at mange av elevene som møter opp er optimister, men han innrømmer at det felles en tåre innimellom.

— Det er helst mødrene som gråter, sier han.

Yrket er viktig

Dan Robert de Lange har gått ett år på mekanisk grunnkurs på Sotra, og vil gjerne på videregående kurs bilmekaniker. Her har han ikke kommet inn. Kommer han ikke inn, vurderer han å begynne å jobbe ett år før læretiden egentlig begynner. Da må han uansett tilbake på skolebenken et år for å få fagbrev.

— Jeg vet ikke helt hva som skjer hvis jeg ikke kommer inn på skole, men yrket er viktigst for meg, sier de Lange.

Etter å ha vært inne hos Skavhellen, har Dan Robert de Lange fått råd om å søke på plate- og sveis på Askøy. Der har han muligheter til å komme inn.

— Det er ok, men kommer jeg ikke inn, så begynner jeg å jobbe. Jeg er uansett glad jeg kom hit i dag, sier de Lange.

Eliteskoler i sentrum

Det er de videregående skolene i Bergen sentrum som er mest populære ved årets inntak, som er det første der elevene har kunnet prioritere skole. Ved Bergen Handelsgym og Bergens Katedralskole må man ha karakteren fem i gjennomsnitt for å komme inn.

Svært mange har bare satt opp tre sentrumsskoler på sine lister, og står derfor uten noe allmennfaglig tilbud. For dem er det tre håp:

— Det er kun Laksevåg videregående, Åsane gymnas og Arna gymnas som har mulighet til å ta inn flere på allmennfag, sier Skavhellen.

Der er nedre karaktergrense tre i gjennomsnitt. For Sotra videregående skole har karaktersnittet sunket fra rundt fire, til nede på tretallet.

Den voldsomme interessen for Bergen sentrum har blant annet ført til at Sotra videregående skole for første gang etter første inntak har ledige plasser. Kun fem, men likevel.

Rektor Kjell Johan Lervik sier til avisen Vestnytt at det er synd at alle de flinkeste forsvinner til sentrum.